- Reklama -

Chicago vyměnilo Sharpa do Dallasu

- Reklama -

Diktát nízkého platového stropu donutil obhájce titulu z Chicaga k dalšímu zásahu do vítězné sestavy, mužstvo opouští pamětník všech tří triumfů z posledních let Patrick Sharp. Jestřábi ho poslali do Dallasu spolu s mladým zadákem Stephenem Johnsem výměnou za obránce Trevora Daleyho a útočníka Ryana Garbutta. Stars se zavázali vyplatit v příští sezóně Garbuttovi polovinu jeho mzdy, tedy 900 tisíc dolarů.
Sharp má před sebou ještě dva roky smlouvy, na základě které dostane 10,5 miliónu dolarů (do stropu se počítá 5,9 mil. ročně). Garbuttovi vyprší kontrakt v létě 2017. Daley je vázaný po stejnou dobu, do platového stropu se klubu započítává 3,3 miliónu ročně. John má na příští sezónu dvoucestnou smlouvu za 800 tisíc dolarů.
„Tuhle výměnu jsme nedělali jen kvůli platovému stropu, je to spíš trejd v duchu starých tradic,“ tvrdí generální manažer Blackhawks Stan Bowman, který už nedávno směnil Brandona Saada do Columbusu a na trhu s volnými hráči přišel o Brada Richardse a Antoinea Vermettea. „Někdy se za dobře placeného hráče snažíte získat volby v draftu nebo mladíky, ale pro nás bylo při téhle výměně důležité vylepšit tým.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Sharp odehrál v NHL 745 zápasů, většinu za Chicago (začínal ve Philadelphii), a nasbíral v nich 526 bodů. Poslední sezónu měl slabší, ale jinak se většinou pohybuje kolem hranice sedmdesáti bodů. V letošním play off byl s patnácti body pátým nejproduktivnějším z Jestřábů.
„Náš klub je ve výborné situaci, pokud jde o finanční stránku i strukturu kontraktů. Tohle byla příležitost získat elitního hokejistu. Patrick patří ke špičkovým křídlům, získal tři Stanley Cupy, takže je výraznou posilou pro náš tým,“ říká generální manažer Hvězd Jim Nill. „Můžeme ho zařadit do některého z prvních dvou útoků, je specialistou na přesilovky, zvládá spoustu těch neviditelných maličkostí. Vnese do kabiny své vůdčí schopnosti.“
Daley, který byl členem organizace Stars od draftu v roce 2002, má za sebou rekordní sezónu, v níž nastřílel 16 branek a přidal 22 asistencí. Svoji celkovou bilanci v NHL tím posunul na 231 bodů. Garbutt se ve slavné soutěži pohybuje čtvrtým rokem, třetí sezónu patří víceméně ke stálicím kádru. ze 198 startů vytěžil 70 bodů.

„Dallas k nám poslal dva hráče, proti kterým bude muset nastupovat,“ odmítá GM Chicaga Bowman myšlenku, že posílil divizního konkurenta. „Daley prožil nejlepší ofenzivní sezónu, šestnáct branek je na obránce dost. Předtím měl tuším devět. Mít někoho v zadních řadách, kdo dokáže skórovat, to je v dnešní době silná zbraň. Barbutt je hráč, proti kterému nastupujete strašně neradi, ale rádi ho máte ve svém mužstvu. Nebojí se postavit jiným, má dobrou rychlost. Před pár lety nastřílel 17 gólů, takže víme, že umí skórovat. Může nastupovat v checking line nebo přispět ofenzívě.“
„Musíte dělat to, co je nejlepší pro váš tým a nebýt tak fixovaný, komu posíláte své hráče. Při výměně se  musíte ptát, jestli má smysl pro váš klub,“ doplní Bowman.
Stars ho našli i v angažování Stephena Johnse, který má za sebou premiérovou kompletní sezónu v AHL. Bývalý člen amerických mládežnických výběrů, kterého Jestřábi draftovali v roce 2010 ve druhém kole, okusil nižší zámořskou soutěž už loni po skončení studií v Notre Dame.
„Stephen je taky důležitou součástí trejdu,“ připomene Jim Nill. „Hrál za Rockford v play off proti nám (Texasu) a docela nás týral. Je to urostlý a silný kluk, který dobře bruslí. Rád hraje fyzicky, tenhle prvek nám chyběl.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -