- Reklama -

Chris Chelios: MADE IN AMERICA

- Reklama -

Bývalý vynikající obránce Chris Chelios, společně s jedním z nejuznávanějších novinářů píšících o NHL Kevinem Allenem, vypráví čtivou formou příběh jednoho z nejlepších amerických hokejistů historie. Předmluvu s potěšením napsal jeho velký soupeř z NHL i mezinárodní scény, samotný Wayne Gretzky.
Jak napovídá název knihy, Chris Chelios je tělem i duší Američan, který ze všeho nejvíc miloval reprezentovat svou zemi a nesnášel porážky, zejména od Kanady. Však si také mimořádně považuje triumfu USA na Světovém poháru 1996, kterému s hrdostí věnuje ve svých pamětech dostatek prostoru.
Je jediným hráčem v celé dlouhé historii NHL, který odehrál přes 400 zápasů za tři různé kluby. V jeho případě se jednalo o trojici týmů, které patří k nejslavnějším – Montreal, Chicago a Detroit.
S jeho hokejovou kariérou to přitom v teenagerovském věku vypadalo všelijak. Kluka, co bydlel v kalifornském San Diegu a volný čas trávil surfováním v oceánu, nakonec pro profesionální hokej zachránila jedna velká lež. Jaká? I to se dozvíte ve strhující biografii tohoto válečníka, o kterém třeba slavný Brett Hull prohlásil, že nikdo nemiloval hokej tolik, jako právě „Cheli“.
V NHL odehrál čtyřnásobný otec dlouhých 26 sezón, vydržel až do svých 47 let. Slavná liga zažila za dobu své existence jen jednoho staršího hráče, kterým nebyl nikdo menší, než legendární Mr. Hockey – Gordie Howe. Ani ten však neodehrál v play-off tolik zápasů, jako právě Chelios.
Celkem třikrát je Cheliosovo jméno vyryto na Stanley Cupu, čtyřikrát reprezentoval Spojené státy na olympiádě. Při ohlédnutí za svou bohatou kariérou trojnásobný držitel Norris Trophy lituje jen toho, že nedokázal vyhrát Stanley Cup se svým milovaným Chicagem.
Dozvíte se, že během své kariéry hrál pod několika opravdu vynikajícími trenéry. Ze střídačky mu dávali pokyny třeba Bob Johnson, Herb Brooks, Mike Keenan, Scotty Bowman nebo Mike Babcock. I o nich se ve svém životopise Chelios zmiňuje, stejně jako třeba o Dominiku Haškovi.
Na supersilný tým Red Wings ze sezóny 2001/02 ostatně vzpomíná moc rád. Pod Scottym Bowmanem tehdy Detroit vládl lize, v týmu byly hvězdy jako Yzerman, Hašek, Hull, Lidström, Larionov, Fjodorov nebo Robitaille.


Čtenáře nechá člen Hokejové síně slávy nahlédnout i do svého soukromí. Poodhalí třeba, jak probíhaly oslavy po zisku Stanley Cupu, jak se dostal k restauračnímu byznysu, nevynechá ani smutné okamžiky, kdy zemřela jedna z jeho sester Gigi, která prohrála svůj dlouhý boj s rakovinou. Zavede nás také na nejednu party s hvězdami sportu i šoubyznysu, mezi jeho dobré přátele patří například basketbalisté Michael Jordan a Dennis Rodman nebo spousta hollywoodských herců.
České čtenáře možná zaujme jeden zapomenutý incident, který měl s útočníkem Tomášem Jelínkem, nebo historka, jak se po triumfu ve Stanley Cupu Dominik Hašek popasoval s vykouřením vítězného doutníku. Chelios nevynechal ani nepříliš příjemnou vzpomínku na olympijské Nagano, kdy jeho parťáci po prohře s českým týmem ve čtvrtfinále zdemolovali vybavení hotelu.
Příběh jeho života nás zavede do Řecka, odkud jeho otec odešel v padesátých letech do Ameriky za lepším životem, a přes dětství v Chicagu, dospívání v San Diegu, juniorská léta ve studené Kanadě a univerzitu ve Wisconsinu nás zavede až do NHL.
Chelios vypráví, jaké to je hrát v hokejem poblázněném Montrealu a otevřeně přiznává, že na roli kapitána Habs nebyl dostatečně připravený. Následuje angažmá v milovaném Chicagu a nakonec nečekaný odchod do Detroitu. Ten byl pikantní nejen proto, že Red Wings a Blackhawks jsou odvěkými rivaly, ale také proto, že Chelios ještě během působení v Chicagu vyhlásil, že za Detroit nikdy hrát nebude. Nakonec tam vydržel do sedmačtyřiceti.
A to přesto, že Mike Babcock mu dopřával stále méně a méně prostoru. Otevřeně popisuje také svůj vztah k některým bývalým soupeřům a spoluhráčům, nešetří zejména Brendana Shanahana a na jméno nemůže přijít ani Garymu Bettmanovi.
Chelios neopomněl objasnit také fungování hráčské asociace NHLPA a vyjednávání s majiteli klubů, které nakonec vyústilo ve výluku NHL. V této záležitosti se hodně angažoval a ani s odstupem času si nebere servítky. Pranic se mu nelíbilo, jak se tehdy zachovali právě Shanahan a tehdejší lídr hráčské asociace Trevor Linden.
Sám přiznává, že na ledě nebyl žádným beránkem a pro vítězství byl ochoten udělat cokoli. Nikdy nechtěl soupeři úmyslně způsobit vážné dlouhodobé zranění, přesto neváhal, zejména v play-off, seknout přes kotník či prsty kohokoli, třeba svého kamaráda Bretta Hulla. Když šlo o všechno, mohli jste se spolehnout, že při soubojích soupeř pocítí jeho loket nebo hůl v obličeji. Nikdy neuhnul.
Pro Američany byl symbolem válečníka. Mike Modano, Pat LaFontaine, Brian Leetch, Phil Housley, Jeremy Roenick, to byli všechno úžasní hráči. Každý z okolí amerického hokejového týmu ale potvrdí, že nikdo z nich neměl takovou auru vítěze, jako právě Chelios.
Když dorazil v roce 2002 na olympijský sraz v Salt Lake City, ostatní hráči amerického výběru, kteří už posedávali v místnosti, vyskočili jako jeden muž a obklopili ho, aby se s ním přivítali. Každý věděl, že když dorazil „Cheli“, americké šance na úspěch výrazně stouply. Nic jiného, než výhra, ho nezajímalo.
„Chris Chelios měl neuvěřitelnou vášeň pro hokej. Hrál stejně v osmadvaceti, v osmatřiceti, i v době, kdy mu bylo už 48. Jeho zápal pro hru byl stejný v říjnu, jako v dubnu,“ vzpomíná na souboje s ním Gretzky. „Nenáviděl jsem hrát proti němu, ale byl to neuvěřitelný spoluhráč,“ říká Darren McCarthy.
Příběh Chrise Cheliose je strhujícím vyprávěním o klukovi, který nikdy nesnil o NHL. Je to příběh chlapce, jenž zkrátka jen miloval hokej. A tento příběh skončil v roce 2013 až v torontské Hockey Hall of Fame. Přestože by si na to nikdo nevsadil, když se tenhle americký klučina s řeckými kořeny v mládí proháněl v Kalifornii na surfařském prkně. Byla to doba, kdy američtí hokejisté ještě neměli zdaleka takové renomé jako dnes. Když přišel do kanadského Moose Jaw, dívali se na něj tak trochu jako na exota. Ale on všem vytřel zrak. Jeho biografii přečtete takřka se zatajeným dechem.
CHRIS CHELIOS: MADE IN AMERICA
Autor: Chris Chelios, Kevin Allen
Předmluva: Wayne Gretzky
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Triumph Books, Chicago, Illinois
Počet stran: 288
Cena: cca 15 USD
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -