- Reklama -

Chris Drury a Mathieu Schneider byli vybráni do Síně slávy amerického hokeje

- Reklama -

Každý rok v listopadu bývá vybraná čtveřice poctěna uvedením do torontské Hockey Hall of Fame. Svou hokejovou síň slávy mají také Američané. Jak bylo dnes zveřejněno americkým hokejovým svazem USA Hockey, letos v prosinci budou do US Hockey Hall of Fame nominováni Chris Drury, Mathieu Schneider, Angela Ruggiero a Ron DeGregorio.
Formální uvedení ročníku 2015 proběhne ve čtvrtek 17. prosince v bostonském hotelu Renaissance Boston Waterfront Hotel. „Letošní skupina je výjimečná a měla ohromný dopad na náš sport. Všichni nominovaní reprezentují to nejlepší z našeho sportu a my se těšíme, až je jako 43. ročník přivítáme do Síně slávy,“ uvedl prezident USA Hockey Jim Smith.
Chris Drury vyhrál v roce 2001 s Coloradem Stanley Cup. Je jediným hráčem, který získal Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče amerických univerzitních soutěží a následně i Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. V roce 1995 vyhrál s Boston University univerzitní šampionát NCAA.
V roce 1994 si jej na draftu vybral ze 72. pozice Quebec. V NHL nakonec odehrál dvanáct sezón, ve kterých oblékal dresy Colorada, Calgary, Buffala a NY Rangers. V 892 zápasech zaznamenal 615 bodů. Z jeho 255 gólů v NHL bylo hned 47 vítězných.
Spojené státy reprezentoval na osmi turnajích, včetně tří ZOH (2002, 2006, 2010) a tří MS (1997, 1998, 2004). Zahrál si na Světovém poháru v roce 2004 a na juniorském šampionátu. Ve sbírce má dvě stříbrné olympijské medaile.
Mathieu Schneider získal Stanley Cup v roce 1993 s Montrealem a pomohl reprezentaci USA k historickému triumfu na Světovém poháru 1996. Dvakrát si zahrál pod pěti kruhy (1998, 2006). Prakticky ve všech důležitých statistikách patří mezi pět nejlepších amerických beků historie NHL.
V roce 1987 si jej na draftu ze 44. místa vybrali Canadiens, u kterých strávil téměř osm sezón. V NHL dále nastupoval za NY Islanders, Toronto, NY Rangers, Los Angeles, Detroit, Anaheim, Atlantu, Vancouver a Phoenix. Jeho čísla se zastavila na 1 289 zápasech a 743 bodech.
Ron DeGregorio pomáhal formovat americký hokej po více než čtyři desetiletí. V roce 1996 zahájil americký rozvojový program USA Hockey’s National Team Development Program. Navzdory počáteční kritice se z NTDP stal uznávaný program, který významně napomohl rozvoji mladých amerických hráčů a úspěchu týmů USA na mezinárodní scéně.
DeGregorio v současnosti, poté, co v červnu skončil po dvanácti letech jako předseda hokejového svazu, zastává v USA Hockey pozici místopředsedy ve správní radě. Zasadil se o pokrok v oblasti pojištění, online registrace hráčů, používání moderních technologií či vzdělávání trenérů a rozhodčích. V roce 2002 byl oceněn Lester Patrick Trophy za mimořádný přínos hokeji ve Spojených státech.
Angela Ruggiero je čtyřnásobnou olympijskou medailistkou a během své patnáctileté reprezentační kariéry byla klíčovou obránkyní národního týmu. S 256 starty za americký tým je rekordmankou. V Naganu pomohla jako nejmladší hráčka týmu USA k historicky prvnímu zlatu ze ZOH.
Později přidala do své olympijské sbírky ještě dvě stříbra (2002, 2010) a jeden bronz (2006). V letech 2002 a 2006 byla vyhlášena nejlepší obránkyní olympijského turnaje. Desetkrát si zahrála na MS a na čtyřech šampionátech obdržela cenu pro nejlepší obránkyni. V roce 2005 vstřelila v nájezdovém rozstřelu gól, který rozhodl o zlatu, historicky prvním pro tým Spojených států na MS. Může se pochlubit tím, že už byla uvedena do Hockey Hall of Fame v Torontu.
Foto/Photo by: Sara Melikian, James Teterenko, Bridget Samuels

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -