- Reklama -

Claude Giroux, vůdce k pohledání

- Reklama -

Účast v bitkách ve Philadelphii po Claudeu Girouxovi nikdo nepožaduje a ani on je příliš nevyhledává. Když se minulou středu pustil v Brooklynu do pěstního souboje s Nickem Leddym, uplynulo už víc než tři a půl roku od jeho pověstné šarvátky se Sidneym Crosbym během play off 2012. Kapitán Letců ale v zápase s Ostrovany prostě cítil, že musí pro mužstvo udělat něco navíc.
„Je perfektním příkladem člověka, který jde ostatním příkladem,“ použije zajímavou slovní hříčku Girouxův parťák z útoku Michael Raffl. „A to není vždy snadné. Takovýhle je od té doby, co ho znám.“
Rodák z kanadského Hearstu je ale ostatním hokejistům Flyers vzorem především tím, co dokáže poblíž branky. Čtyři roky po sobě se držel na čele klubových statistik, než mu loni sebral korunku Jakub Voráček, a kanadské bodování vede i letos. Do sezóny sice nevkročil nejlépe, ale v posledních patnácti utkáních vyšel naprázdno jen pětkrát a s bilancí 8+12 je šest bodů před druhým Waynem Simmondsem. Také střelecky na něho nikdo z kamarádů nemá.
„Vždycky nechává na ledě všechno,“ tvrdí Voráček, kterého trenér Dave Hakstol v tomto ročníku od stálého kolegy oddělil. „To je vše, co můžete požadovat od chlapa, který se pět nebo šest roků pohybuje v popředí ligových statistik. Když ho vidíte makat naplno při každém střídání, je to pro vás příklad.“
„V týmu máte 23 kluků a vy se snažíte udělat z nich partu, která bude na ledě bojovat. To Claude umí, je velmi soutěživý. Když máte takového člověka za kapitána, všechno jde snáz,“ dodává český útočník.
Splynutí s rolí lídra kabiny, kterou v roce 2013 zdědil od dlouhodobě zraněného Chrise Prongera, omezilo v Girouxově slovním projevu používání jednotného čísla. 27letý centr hovoří za celý tým, když burcuje k posunu z nepostupových pozic Metropolitní divize.
„Jsme v tom všichni společně. Pochopitelně jsme si v takovéhle situaci nepřáli být, ale musíme na ní hledat i pozitiva,“ říká v interview pro Philly.com.
Novináři z města bratrské lásky se samozřejmě na názor zeptali také Davea Hakstola, trenérského nováčka v NHL, který ovšem v minulosti čtyři roky vedl mužstvo Sioux City Musketeers v USHL a jedenáct let stál na lavičce univerzitního týmu Severní Dakoty.
„Každý kapitán si musí najít svoji cestu, jak být lídrem,“ sdělil jim kouč Letců. „Musí zůstat věrný své povaze a vůdcovství jde potom přirozeně z něho. Každý má trochu jiný způsob. Claude to dělá po svém a dělá to dobře. Máme v kabině i jiné lídry, kteří k tomu zase přistupují jinak.“
Foto/Photo by: Rich Lee/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -