- Reklama -

Co spojuje bostonského forvarda Jimmyho Hayese s gangsterskou krimi Špinavá hra?

- Reklama -

V pátek si odbyl premiéru dlouho očekávaný hollywoodský snímek Špinavá hra popisující život známého gangstera Whitey Bulgera, šéfa organizace Winter Hill, která po desetiletí terorizovala Boston a okolní města státu Massachusetts. Asi málokoho by napadlo, že film, kde hlavní roli ztvárnil Johny Depp, má nepřímou souvislost s hokejovou tématikou.
Řádění klanu totiž před lety velmi nepříjemně zasáhlo také do života rodiny bostonského útočníka Jimmyho Hayese (na snímku). V době, kdy bylo malému Jimmymu necelých pět let, unesl gang jeho otce Kevina Hayese a držel ho v domě, kde byli předtím zabiti tři lidé a pod pohrůžkou smrti od něj požadovali výkupné ve výši sto tisíc dolarů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hayes, jenž tehdy pracoval jako makléř sázkové kanceláře, měl nakonec větší štěstí než předchozí trojice obětí a s Bulgerovým spolupracovníkem Kevinem Weeksem se mu podařilo dohodnout na měsíčních splátkách po tisíci dolarech.
Samotný Jimmy si vzhledem ke svému tehdy velmi nízkému věku naštěstí mnoho vzpomínek nevybavuje, nicméně je to pro něj stále poměrně citlivé téma. „Musím to brát tak, jak to je. V dětství jsem tím nebyl nijak zvlášť ovlivněn, ale postupem času jsem se o celé záležitosti dozvídal víc a víc. Není mi to sice příjemné a dodnes mám při vzpomínce na tuto událost zvláštní pocity, ale nejsem sám, komu do života zasáhla podobně traumatizující situace,“ řekl Hayes v rozhovoru pro web Big Bad Blog.
„Narodil jsem se v nedalekém Dorchesteru a studoval na Boston College, takže k tomuto městu mám mimořádný vztah a miluju filmy z tohoto prostředí. S velkým zájmem jsem sledoval i thriller The Town, jenž se odehrává v Bostonu a řada záběrů se točila v místech, která důvěrně znám,“ dodala nová opora Bruins, která s klubem v létě uzavřela tříletý kontrakt za 6,9 milionu dolarů.
Akční krimi Špinavá hra (Black Mass) se v českých kinech objeví v polovině listopadu a už hvězdné obsazení v čele s téměř k nepoznání maskovaným Johnym Deppem a nákladná výprava naznačují, že u nás nepříliš známá postava mafiánského kmotra Whitey Bulgera je v zámoří stále velkým a mediálně vděčným tématem.


James Whitey Bulger vyrůstal na periférii Bostonu a jeho zločinecká kariéra je lemována násilím, obchodem s drogami, lichvou, praním špinavých peněz, vraždami a vydíráním. V roce 1995 se gangsterského bosse chystala zatknout FBI, ale Bulgerův přítel z dětství, agent bostonské kanceláře FBI John Connoly, jej varoval a Bulger uprchl.
Federální úřad měl na jeho dopadení tak eminentní zájem, že jej zařadil mezi desítku nejhledanějších zločinců, mezi které v té době patřil například i Usáma bin Ládin a za informace vedoucí k Bulgerově zatčení vypsal odměnu ve výši dvou milionů dolarů.
Bulger unikal policii dlouhých šestnáct let a byl dopaden až v roce 2011 v kalifornské Santa Monice. Zásahová jednotka, jež našla v jeho luxusní rezidenci zbrojní arzenál a velkou sumu peněz, zatkla také jeho přítelkyni Catherinu Graigovou, proti níž bylo vzneseno obvinění z ukrývání hledaného zločince. O dva roky později si James Whitey Bulger vyslechl rozsudek v podobě dvojnásobného doživotí, který 83letý stařec přijal bez mrknutí oka.
Paradoxem je, že Bulgerův mladší bratr William se dal na politickou dráhu a dotáhl to až na post předsedy Senátu státu Massachusetts a později prezidenta Massachusettské univerzity. Nicméně po nezvratných důkazech odhalujících stálé kontakty se svým bratrem byl přinucen na své funkce rezignovat.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -