- Reklama -

Crosby proti McDavidovi. Lídr Pittsburghu vzpomíná na své první play off

- Reklama -

V pátek večer a v sobotu ráno bude zřejmě v titulcích článků mapujících NHL především jeden zápas. Pittsburgh nastoupí v Edmontonu proti domácím Oilers, čímž se proti sobě postaví také dvě největší hvězdy současného kanadského hokeje. Dva nejproduktivnější hráči soutěže. Connor McDavid proti Sidneymu Crosbymu.
Dvacetiletý McDavid vede kanadské bodování NHL se 74 body (22+52), devětadvacetiletý Crosby je aktuálně o čtyři body zpět druhý (34+36). Na tuto příčku ho posouvá větší počet vstřelených branek, na 70 bodech je s ním totiž několik dalších hráčů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Oběma týmům se daří. Pittsburgh drží třetí místo v náročné Metropolitní divizi, Edmonton je třetí v Pacifické divizi. Obě mužstva by si tedy za této situace měla zahrát play off. Pro McDavida by bylo první v kariéře. Crosby hrál poprvé o Stanley Cup ve své druhé sezóně 2006-07.
„Bylo to něco úplně jiného,“ řekl Crosby při vzpomínce na své první boje v play off, kde nastoupil 11. dubna 2007 proti Ottawě. „Úplně jiná úroveň. Když se ohlédnu zpět, nemohu uvěřit, že měli takové hráče v sestavě. Za Ottawu tehdy myslím hráli Anton Volčenkov, Chris Phillips, Wade Redden, Dany Heatley, Jason Spezza nebo Daniel Alfredsson.“
„Dokud si tím neprojdete, nedokážete se na to připravit. Je tam hodně odhodlání, je to fyzické. Musíte se to naučit. Bylo mi devatenáct a byl to velký skok,“ vzkazuje McDavidovi.
Pittsburgh tehdy vypadl s Ottawou v prvním kole po pěti zápasech. Také McDavida určitě nečeká v premiérovém play off nic jednoduchého, přesto mu Crosby vzkazuje: „Má štěstí, že nebude hrát proti chlapům, jako byli Volčenkov nebo Redden…“
Lídr Edmontonu tuhle kapitolu teprve rozepíše, nicméně v týmu všichni věří, že jejich kapitán bude na play off připravený.
„Myslím, že to začalo už na začátku sezóny, kdy ho jmenovali kapitánem,“ říká brankář Cam Talbot. „Lidé se taky ptali, jestli na tu roli bude mít, ale on je připravený. Ve zbytku sezóny jenom vyrostl. Rozvinul se v chlapa, ke kterému vzhlížíme nejen na ledě i mimo něj.“

Loni proti sobě Edmonton a Pittsburgh hrály dvakrát, ale McDavid obě utkání zmeškal kvůli zlomené klíční kosti. Letos si proti sobě obě velké osobnosti zahrály v Pittsburghu 8. listopadu. Lídr Pens nebodoval, vůdce Oilers si připsal tři asistence.
„Ano, těšíte se na to,“ připouští McDavid. „Je to pro vás vždycky dobrý test. Hrál jsem proti němu většinu té noci. Většina mých střídání byla na něj, je to rozhodně dobrá zkouška nastupovat proti nejlepším. Nikdy jste o něm nečetli nic, co by se netýkalo přímo jeho hry, což na něm obdivuju,“ dodal na adresu svého rivala.
„Je to vyrovnaný hráč,“ oplatil pochvalu McDavidovi Crosby. „Umožňuje mu to pravidelně sbírat body. Každou noc vytváří šance a boduje. Není první bezdůvodně. Zatím má skvělou sezónu a v dobrých výkonech pokračuje.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -