- Reklama -

Crosby se dočkal – po zlatu z Prahy je členem Triple Gold Clubu

- Reklama -

Sidney Crosby už má na svém kontě všechny nejdůležitější hokejové trofeje. Po triumfu ve Stanley Cupu a dvou vítězstvích na olympijských hrách doplnil svoji zlatou sbírku i ziskem nejcennější medaile na mistrovství světa v Praze. Nejzajímavější je, že při všech těchto triumfech byl kapitánem týmu.
„Tohle je to, pro co jsme všichni přijeli,“ jásal Crosby po vítězství ve finále MS nad Ruskem 6:1. „Hodně jsem si povídal s Jasonem Spezzou o jeho dvou porážkách s Ruskem ve finále mistrovství světa 2008 a 2009. Když si něčím takovým projdete, můžete se z toho poučit do budoucna,“ dodal hráč, jenž na turnaji v Praze nasbíral čtyři góly a sedm asistencí v devíti zápasech.


Sidney Crosby:

  • Rodák z Cole Harbour (Nové Skotsko).
  • Draftován v roce 2005 jako jednička Pittsburghem.
  • Dvě zlata ze ZOH – 2010, 2014.
  • Vítěz Stanley Cupu ze sezóny 2008/09 (Pittsburgh).
  • Zlato z mistrovství světa 2015.
  • Dvě medaile z juniorských světových šampionátů – 2004 (stříbro), 2005 (zlato).

„Jsem šťastný, že se nám podařilo celý turnaj vyhrát. Kvůli tomu jsme sem všichni přijeli. Vytvořili jsme ze spousty nových kluků dobrou partu, která neměla moc času se sehrát, ale přesto jsme předvedli dobré výkony. A to nejlepší jsme si nechali pro poslední zápas,“ odkázal Crosby na finále s Ruskem, ve kterém Kanada soupeře přestřílela 37:12.
Kanada byla na celém turnaji dominantní tak, jak naposledy působila legendární ruská mašina v 70. a 80. letech. Nastřílela 66 branek v 10 zápasech a ve třech vyřazovacích zápasech inkasovala jen jednou, při vedení 6:0.
„Když jsme sem přijeli, očekávali jsme těžké zápasy. Podívejte se na semifinále s českým týmem, které se klidně mohlo vyvíjet jinak. Ve finále jsme odehráli skvělé utkání a využívali naše šance. Měli jsme útočníky, kteří umí velké věci, obránci ofenzívu hodně podporovali a základem byl kvalitní výkon brankáře. Celý tým šlapal parádně,“ pochvaloval si Crosby.
Reportáž redaktora ČRo Štěpána Pokorného si můžete poslechnout zde:

Už dvakrát vyhrál olympiádu, má zlato i z juniorského MS, a teď i z šampionátu seniorů. Na mezinárodní scéně už nemá moc co dokázat. I když přece jen něco – Světový pohár v roce 2016. „Na to je ještě dost času. Ale kdykoliv kdy na sebe obléknu kanadský dres, cítím velkou odpovědnost a hrdost, takže chci pokaždé vyhrát.“
A rozpovídal se také o tom, jak složité je připravit se na mezinárodní turnaje. „Je to rozdílná výzva. Dáte se s ostatními kluky dohromady hodně narychlo, nebyl žádný kemp jako před olympiádou a nemáte ani ponětí o tom, kdo vlastně přijede a jak budeme hrát. I trenéři musí řešit všechno hrozně narychlo. Ale to je právě na MS asi to unikátní – jak rychle se kluci dokážou dát dohromady a soustředit se na společný úspěch. To je na tom to opravdu speciální a nám se to podařilo!“
Kanada opět na světovém trůně:

Titulní foto: Robert Hradil/EQ Images/Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -