- Reklama -

Crosbyho zpověď. Loňskou krizi už nechci zažít, pohár si chceme nechat, říká

- Reklama -

V roce 2009 dovedl Sidney Crosby jako kapitán svoje Tučňáky ke Stanley Cupu. Od té doby však rok co rok končila sezóna Pittsburghu zklamáním. Našlapaný tým nedokázal v play off úspěch zopakovat. Teprve letos si všechno sedlo, jednotlivé dílky skládačky do sebe zapadly a Crosby tak mohl do své sbírky přidat druhý pohár lorda Stanleyho. Přitom ještě kolem Vánoc by si na Penguins nejspíš nikdo nevsadil ani dolar. Crosby se trápil a s ním i celý tým. Nyní se kanadský hokejista o své loňské krizi otevřeně rozpovídal pro Sports Illustrated.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„V určitých fázích minulé sezóny to skutečně vypadalo, že Stanley Cup nám není souzen. Proto jsme ho chtěli o to víc,“ říká Crosby, který však přiznává, že měl sám pochybnosti. „Je v pořádku, že o mně druzí pochybují, já sám jsem měl pochybnosti. Když se blížíte ke třicítce, máte za sebou deset sezón v NHL, a najednou neskórujete a váš tým nevyhrává, malý hlas uvnitř vaší hlavy vám může začít říkat věci, které nechcete slyšet. Ke mně ten hlas začal promlouvat v prosinci,“ svěřuje se Crosby.
„V první čtvrtině sezóny jsem měl jen pár bodů a nehrál jsem podle svých představ. Co však bylo horší, prohrávali jsme zápasy. Zdálo se, že nic, co uděláme, nefunguje. Trápili jsme se v útoku a s každou další porážkou jsme se propadali hlouběji a hlouběji tabulkou. Už se o nás nemluvilo jako o favoritech na Stanley Cup, nebyli jsme ani na pozicích zaručujících postup do play-off,“ vzpomíná dvojnásobný olympijský vítěz.
„Po každém zápase nám to navíc připomínali reportéři. Ptali se pořád dokola, proč nedáváme góly, proč tak talentovaný tým neumí vyhrávat. Tyhle otázky se opakují vždy, když se nedaří, ale tentokrát to bylo jiné. Trvalo to dlouhé tři měsíce, a já na to neměl žádné odpovědi. Naštěstí jsem nikdy nepatřil k těm, co čtou noviny a sledují média,“ říká člen Triple Gold Clubu.
„Jsem vždy maximálně motivovaný a nepotřebuji žádný další impuls k tomu, abych hrál s vášní. Žádný horlivý fanoušek nebo naštvaný sloupkař ode mne nemůže očekávat víc, než od sebe očekávám já sám. Nezáleží na tom, jak velký tlak na mne nakládají ostatní, pod největší tlak dostávám sám sebe já. Největším motivačním faktorem pro mne byl vždy snaha být nejlepší, vyhrávat a zároveň si hru užívat,“ popisuje Crosby.
„Když se nedaří, je to vždy zlé. Opakují se stále stejné otázky, pocítíte to na atmosféře, vidíte to lidem na očích. Je těžké prostě jen přijít a hrát, a zbytečně moc o tom nepřemýšlet, nesnažit se za každou cenu z té mizérie vyhrabat,“ myslí si kapitán kanadského týmu pro nadcházející Světový pohár v Torontu.
„Přestože jsem si uvědomoval kritické hlasy, zároveň jsem věděl, že jsem hokej hrát nezapomněl. Hluboko uvnitř sportovci vědí, čeho jsou schopni. A taky víme, co dělat, abychom překonali naše vlastní očekávání. V sezóně je to vždycky nahoru dolů, ale to neznamená, že jsem se nemusel podívat do zrcadla a odpovědět si na některé těžké otázky ohledně mojí hry, abych pochopil, co musím zlepšit,“ přiznává Crosby.


„Nakonec mi pomohlo prostě jen hrát. Hrát instinktivně a nesnažit se za každou cenu všechno spravit přes noc. Snažil jsem se věci zjednodušit a zlepšovat se krůček po krůčku. Nemůžete jen tak zmáčknout knoflík a oživit své nejlepší já, takhle to nefunguje,“ říká.
„Ty stovky hodin, které jsme jako tým odtrénovali, se nakonec vyplatily. Ponořili jsme se do předzápasové přípravy, hráli instinktivně, se sebedůvěrou, že se naše tvrdá dřina vyplatí. Pomalu jsme si vybudovali svou identitu, založenou na tom, jak chceme hrát. Nepopírám, že to trvalo trochu déle, než jsme si přáli. To také vyústilo ve změnu na postu trenéra. Výhry se ale nakonec dostavily,“ připomíná Crosby vývoj sezóny.
„Jak se dalo čekat, moje čísla šla nahoru spolu s tím, jak se celý tým zlepšoval. Když se zamyslíte nad produktivitou v hokeji, je to hlavně o tom vytvářet si šance. Nikdo z nás nemůže mít pod kontrolou, kolik bodů bude sbírat večer co večer, tak to nefunguje. Prostě se jen snažíte vytvářet šance. Šance vám dodají sebedůvěru a to ostatní pak přijde,“ tvrdí. „Je to jednoduchá matematika. Čím víc šancí si vytvoříte, tím více puků nakonec projde do branky.“
„Zapracovali jsme na malých detailech naší hry a začaly přicházet šance, spolu s nimi pak i góly. Konečně jsme dostali pod kůži rychlý styl, který jsme chtěli předvádět. Stal se naší identitou a byl pro nás přirozený,“ ohlíží se Crosby za zlomem minulé sezóny.
„Vyhrát Stanley Cup bylo pochopitelně úžasné, ale bylo to ještě sladší s vědomím, jak pro nás sezóna začala. Abych byl upřímný, vyhrát podruhé byla velká úleva. Nešlo jen o to, jaké překážky jsme museli překonat v tomto ročníku, ale taky o všechno, co se stalo od našeho prvního triumfu. Očekávání byla veliká a my je nedokázali naplnit. Užil jsem si své se zraněními a po tom všem, čím jsme si prošli, bylo tohle vítězství prostě neuvěřitelné a výjimečné,“ říká s úlevou.
„Poté, co finále skončilo, a oholili jsme se, vzal jsem si na měsíc volno a relaxoval. Odjel jsem domů do Nového Skotska, kde jsem si užil dva dny se Stanley Cupem. Vzal jsem pohár do své hokejové školy, aby se s ním mohly potěšit děti. A pak už byl čas vrátit se zpátky do práce. Minulá sezóna mě naučila, jak tenká je čára mezi výhrou Stanley Cupu a tím, kdy na vás média nenechají nit suchou. Nechci tu krizi zažít znovu. Od října do prosince to bylo ošklivé. Bylo to nejhorší období mé kariéry, pokud pominu zranění. Budu makat na maximum, abych už si tím nikdy nemusel projít,“ slibuje kanadský zlatý chlapec před novou sezónou.
„V lize je spousta mladých a hladových kluků, kteří chtějí na moje místo. Určitě si zaslouží mou pozornost. Jsou rychlí a silní. Když vidíte, kolik talentu teď v NHL je, žene vás to dopředu a chcete se taky zlepšovat. Je to zábava. Mám rád, když musím svou hru rok od roku upravovat, abych ze sebe vydal to nejlepší. A všechna ta dřina přes léto v posilovně je taky ve prospěch týmu. Když si neudržíte svou sílu a schopnosti, pak se na vás ostatní v kabině nemohou spolehnout,“ uvědomuje si zodpovědnost za individuální trénink během dovolené.
„Máme skvělou partu a téměř všichni jsme zůstali pohromadě. Některé týmy po zisku Stanley Cupu neudrží sestavu, ale nám se to celkem podařilo. Vyhrát Stanley Cup je ten nejtěžší úkol ze všech, našich posledních šest let je toho důkazem. Ale tento rok máme stejnou šanci jako kdokoli jiný. Hodně si věříme, každý v kabině zná svou roli a naučili jsme se hrát jako tým. Bude to těžké, už téměř dvacet let se nikomu nepodařilo titul obhájit. Je obtížné udržet se na vítězné vlně během 82 zápasů základní části a čtyř kol play-off. Ale uděláme všechno, co je v našich silách, aby se nám to povedlo,“ slibuje kapitán Penguins.
„Nechci už opakovat první polovinu minulé sezóny. Chci zopakovat tu druhou. Chceme si nechat pohár,“ uzavírá svou zpověď Sidney Crosby.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -