- Reklama -

Čtvrtá formace? Tak to ani náhodou, rozčiluje se Eliáš

- Reklama -

Můžete být nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem v historii vašeho klubu, ale ani to vám automaticky nezaručuje takovou pozici na ledě, jakou byste si přáli. S tímto trpkým faktem se v poslední době seznámil i český útočník Patrik Eliáš. Rodák z Třebíče, který za měsíc oslaví 39. narozeniny, pomalu ale jistě ztrácí své postavení v sestavě Ďáblů.
Byť už není tak obávanou ofenzivní zbraní jako v minulosti, sám cítí, že jeho přeřazení do čtvrté formace je příliš drastický krok. A hodlá si to seriózně vyříkat s generálním manažerem Louiem Lamoriellem.
„Pokud po mě budou požadovat, abych pravidelně hrával ve čtvrtém útoku, tak jim prostě nevyjdu vstříc. Po skončení letošní sezóny to musíme nějak rozumně vyřešit. Dobře vím, v čem tkví mé přednosti, a v čem naopak nevynikám,“ řekl Eliáš, který má smlouvu do konce příštího ročníku.
A jak se český hokejista zachová, pokud bude Lou Lamoriello, popřípadě nový kouč Devils trvat na takových podmínkách? „Takové požadavky bych neakceptoval. Nejsem hráč do čtvrtého útoku. Na takovou pozici se nehodím. Nemělo by to smysl ani pro mě, ani pro tým.“
Lamoriello popřel, že by Eliášova role v mužstvu doznala nějakého úpadku. Na druhou stranu často zmiňuje, jak je důležité, aby se hráči uměli obětovat ve prospěch celého týmu. Podobnými slovy nešetřil zejména minulý týden, kdy si jeho organizace připomínala zlatou partu z roku 1995.
„V každém zápase nastupuje proti nejlepší formaci soupeře. Myslím si, že to jasně vypovídá o tom, jaké má v našem mužstvu postavení. Proč bychom se měli trápit budoucností?“ řekl Lamoriello o Eliášovi.
Český útočník letos posbíral 28 bodů (10 branek, 18 asistencí) a v klubové produktivitě mu patří čtvrté místo. Už to sice není, co to bývalo, ale jak sám dodává, ani jeho spoluhráči na tom nejsou nijak slavně.

„Když si prohlédnete týmové statistiky, pak zjistíte, že nejlépe je na tom Adam Henrique se 35 body. Já jsem nasbíral 28 bodů, navíc jsem vynechal 10 zápasů, takže to není žádná tragédie. Prostě náš tým nedává mnoho branek. Nejlepší hráči v soutěži mají kolem 70 bodů, my jsme někde na polovině. O tom vypovídají výsledky našich zápasů a samozřejmě i individuální statistiky. Pokud se vám nedaří a naopak celý tým si vede skvěle, pak máte problém. Ale to není případ New Jersey,“ vysvětluje Eliáš.
Osmatřicetiletý forvard si 6. ledna tohoto roku připsal svůj jubilejní 1000. bod v NHL, přesně o měsíc později pak zakulatil svůj střelecký účet na číslo 400. I když se mu letos tolik nedaří, podle Lamoriella je ještě daleko k tomu, aby začal přemýšlet o konci kariéry: „Nemohu než souhlasit. Patrik je vysoce talentovaný a velmi inteligentní hráč.“
Nicméně když už dojde na rozloučenou s NHL, nemusí to být nutně v dresu New Jersey Devils. Eliáš je připraven udělat první poslední, aby letos Ďáblové zafinišovali co nejlépe, ale v příštím ročníku se s rolí hráče pro čtvrtou formaci nesmíří. Čeká ho snad stejný osud jako Martina Brodeura?
„Pokud už mě nechtějí, tak by mi měli dát vědět. Jsem si jistý, že někdo jiný bude mít zájem. O to strach nemám,“ dodal Eliáš.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -