- Reklama -

Čtyřicet let poté. Rekord Darryla Sittlera nepřekonal ani Gretzky

- Reklama -

Wayne Gretzky je držitelem mnoha rekordů. Nikdo jiný si v jedné sezoně nedokázal připsat tolik gólů, asistencí a bodů. Jako jediný pokořil hranici dvě stě bodů (čtyřikrát). Je nejproduktivnějším hráčem všech dob. Bodoval v jedenapadesáti zápasech v řadě. Jeden milník ale nepokořil. Dvakrát se mu podařilo zaznamenat v jednom zápase úctyhodných osm bodů. O dva body více si ale připsal někdo jiný – Darryl Sittler.
Tento kanadský hokejista se narodil v roce 1950. O dvacet let později si ho jako osmičku draftu vybrali zástupci Toronto Maple Leafs. Javorové listy dokázaly vyhrát Stanley Cup o tři roky dříve, ale v dalším ročníku ani nepostoupily do play-off a upadly do průměru.
Sittler se od začátku téměř každý rok bodově zlepšoval a od sezony 1973–1974 si po osm následujících let připisoval více než bod na utkání. 10. září 1975 přišili Sittlerovi na dres kapitánské céčko. Nové zodpovědnosti se zhostil skvěle – v první sezoně v roli kapitána dokázal pokořit stobodovou hranici (41+59). Nejvíce mu k tomu pomohlo utkání proti Bostonu Bruins 7. února 1976, díky kterému se navždy zapsal do dějin zámořského hokeje.


Toronto tehdy nastoupilo proti Medvědům v legendární Maple Leafs Garden, která Javorovým listům sloužila mezi lety 1931–1999. Tým z největšího kanadského města se nacházel v krizi – z osmi předchozích utkání vyhrál pouze jedno, třikrát remizoval a čtyřikrát prohrál. Sittler si v těchto zápasech připsal jediný gól. Zato Boston vyhrál sedmkrát v řadě. Nic nenasvědčovalo tomu, že 16 385 fanoušků zažije večer, na který nezapomenou.
„Nemyslím si, že by mě něco nastartovalo,“ vzpomíná Sittler. „Připravoval jsem se na každý zápas. Pro vítězství jsem se snažil udělat maximum. Ten večer bylo všechno stejné. Akorát ve městě panovalo vzrušení pokaždé, když přijel tým z Původní šestky.“ Jediná změna se odehrála na jídelníčku – místo těstovin si v ten den Sittler dopřál grilované kuře z restaurace Swiss Chalet.
V první třetině si Sittler připsal dvě přihrávky. V další dvacetiminutovce lídr Toronta bodově explodoval. Vstřelil tři branky, k nimž přidal dvě asistence. Ze třetí třetiny uplynulo 44 vteřin a Sittler skóroval počtvrté. Tím vyrovnal dosavadní zápis montrealských hráčů Maurice Richarda (1944) a Berta Olmsteada (1954), kteří dokázali bodovat osmkrát v jednom zápase.

Pětadvacetiletý Kanaďan se trefil ještě dvakrát, čímž svou bilanci zaokrouhlil na šest branek a čtyři asistence. Toronto zvítězilo 11:4 a Sittler vytvořil rekord, který pravděpodobně nikdo nepřekoná. V utkání se činili i jiní – po čtyřech bodech si připsali švédský obránce Börje Salming (2+2) a Lanny McDonald (1+3), který jako kapitán dovedl Calgary Flames v roce 1989 ke Stanley Cupu.
Magický večer výrazně ovlivnilo číslo 27, které Sittler nosil na dresu. „V ten večer hrála všechna čísla v můj prospěch. Hráli jsme sedmý den druhého měsíce, Bruins vyhráli sedm zápasů v řadě a my jsme byli na druhém místě. Utkání začalo ve 20:07 a oficiálně skončilo ve 22:27. První hattrick jsem zaznamenal ve druhé třetině v čase 10:27 a devátý bod v čase 9:27 třetí třetiny. O shodě náhod mě nikdo nepřesvědčí.“
V brance Bruins stál nebohý Dave Reece, který si musel protrpět všech jedenáct branek, jelikož ho Don Cherry, kouč Bruins, nevystřídal. Po tomto utkání už Reece v NHL nikdy nenastoupil a své působení v nejslavnější lize světa zakončil s bilancí sedmi výher, pěti porážek, dvou remíz a dvěma čistými konty.
„Každý si prožil zápasy, ve kterých to vůbec nejde. Nemůžete zastavit tu magickou intenzitu událostí. Musíte si to vyžrat,“ řekl Reece. „Byl to jeden z těch zápasů, kdy jsme byli úplně mimo a oni hráli skvěle. Bylo úžasné, co Sittler dokázal. Uvědomil jsem si to až po zápase. Věděl jsem dobře, že bude trvat hodně dlouho, než někdo tenhle rekord překoná.“


Pro Sittlera to byl skvělý rok. Poprvé zaznamenal sto bodů; v zápase play-off nastřílel Philadelphii pět branek a na Kanadském poháru rozhodl gólem v prodloužení bitvu s Československem, čímž zajistil zemi javorového listu celkové vítězství.
Nejvíce bodů (117) nastřádal v ročníku 1977–78. Přestože si po celou dobu v dresu Leafs udržoval vysokou produktivitu, ani on nedokázal obnovit zašlou slávu Toronta a nikdy se s ním nepřiblížil ke Stanley Cupu. V lednu 1982 byl vyměněn do Philadelphie, kde strávil dva a půl roku. Kariéru zakončil jednou sezonou v dresu Detroit Red Wings. Darryl Sittler si za patnáct let v NHL připsal 1121 bodů (484+637) v 1096 zápasech, ale nikdy nezískal jedinou individuální trofej. V roce 1989 se dočkal uvedení do Hockey Hall Of Fame.
Nejpamátnějším dnem v jeho životě zůstává 7. únor 1976. Sittler je zatím posledním hráčem, který nastřílel šest branek v jednom mači. Celkem deseti hráčům se od té doby povedlo bodovat osmkrát za jeden večer (dvakrát to dokázali Gretzky a Mario Lemieux), naposledy se to povedlo 2. února 2012 Samu Gagnerovi z Edmontonu. Žádný hráč se však Sittlerovi nedokázal přiblížit.
„Když se podíváte na všechny ty hráče, kteří prošli NHL, jako byli Wayne Gretzky a Mario Lemieux a současní hráči jako Sidney Crosby, a pořád držím ten rekord… Jsem na něj hrdý. Doufám, že vydrží hodně dlouho,“ prohlásil Sittler před třemi roky. 4. února 2016 si diváci v torontském Air Canada Center před zápasem proti New Jersey Devils připomněli čtyřicáté výročí od památného večera. Kromě všech tehdejších členů Leafs se ceremoniálu zúčastnil i smutný protagonista večera Dave Reece.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -