- Reklama -

Dacjuk nechce s rozhodnutím o odchodu z NHL spěchat. Rozmyslí se během mistrovství světa

- Reklama -

Dlouhé týdny se na zámořských i našich serverech spekuluje o tom, zda Pavel Dacjuk zanechá zámořské kariéry v NHL a odejde dohlížet na svou dospívající dceru domů do Ruska, nebo zda zůstane a dodrží poslední rok smlouvy s Detroitem. Ani sám útočník Detroitu zatím neví. A nemíní se rozhodnout, dokud neskončí mistrovství světa, které se bude letos konat u něj doma v Rusku.
Turnaj se bude hrát od 6.-22. května v Moskvě a v Petrohradu. Dacjuk, když už vypadl z bojů o Stanleyův pohár, se pochopitelně chce domácího šampionátu zúčastnit. A čas, o který si prodlouží sezónu, chce využít na rozhodování.
„Nechci dělat unáhlené rozhodnutí, potřebuju víc času,“ řekl zkušený ruský hokejista v pondělí detroitskému tisku. „Pojedu na mistrovství světa, zahraju si tam a budu o tom přemýšlet.“
Sedmatřicetiletý útočník, kterému se v zámoří někdy přezdívá „kouzelník“, má stále rok platný kontrakt. Současně má ale doma dospívající dceru a cítí potřebu víc se ji věnovat. O návratu do KHL uvažuje prý už delší dobu.
„Nechci o tom mluvit, je to hodně faktorů, dobré věci, špatné věci,“ připustil ruský hokejista. „Nechci se do něčeho nechat zatáhnout, protože každý člověk má svůj názor, každý by se nějak rozhodl. Chci jen víc zvážit své rozhodnutí, ne poslouchat, co by udělal někdo jiný…“
Dokonce ani detroitský generální manažer si není jistý hráčovým návratem. „Doufám, že bude zpět, ale bylo by ode mě naivní sedět tady a čekat, že všechno bude, jako to bylo minulé roky…“

Pokud se Dacjuk nevrátí, Detroitu se stejně bude započítávat jeho 7,5 miliónu do platového stropu. „Jestli  se nevrátí, samozřejmě budeme chtít využít jeho prostor pod platovým stropem,“ řekl Ken Holland. „Ale jaká bude cena za výměnu? Dostaneme talentovaného hráče nebo draftovou volbu za roční smlouvu? To nedává smysl.“
Přestože to zní zvláštně, o Dacjukovu smlouvu může být zájem. Některým týmům totiž může pomoct s překročením tzv. „platové podlahy“, aniž by musely Dacjuka doopravdy platit. Podobně jako to bylo s výměnou smlouvy Chrise Prongera, který už v NHL určitě nikdy nenastoupí. Kolik kdo ale za takovou možnost obětuje, zůstává ve hvězdách. Ze smlouvy totiž zbývá jen rok.
Dodejme, že Pavel Dacjuk nasbíral v NHL za 14 sezón v Detroitu 918 bodů (314+604) v 953 zápasech a jedním ze čtyř hráčů Red Wings, kteří dali v tomto dresu dohromady 300 branek, 600 asistencí a 900 bodů.
Dalšími jsou legendární útočníci Gordie Howe, Steve Yzerman a Alex Delvecchio. Dacjuk je také vítězem Stanley Cupu z let 2002 a 2008, čtyřikrát vyhrál Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hokejistu a třikrát Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -