- Reklama -

Dacjuk oznámí Detroitu rozhodnutí o své budoucnosti na začátku června

- Reklama -

Po skončení sezóny zvažoval konec kariéry v NHL. Spousta fanoušků si ale bez Pavla Dacjuka neumí Detroit Red Wings představit. Také generální manažer Ken Holland měl s hráčem pohovor a ten slíbil vše ještě důkladně zvážit. Přemýšlet chtěl hlavně na domácím mistrovství světa, odkud nyní vzkázal, že dá Detroitu ohledně své budoucnosti závazně vědět na začátku června.
„Nechci dělat unáhlená rozhodnutí, potřebuji čas,“ řekl ruský hokejista už 25. dubna. „Pojedu na světový šampionát a během něj o tom budu přemýšlet,“ vzkázal tehdy.
Na domácím mistrovství zatím úplně nezáří, i když špatně taky nehraje. Po třech zápasech má na kontě tři asistence, suverénem je v kruhu na vhazování, kde má nejvyšší úspěšnost na turnaji (71,7 %). Pokud jde o výsledky domácího týmu, po porážce s Čechy a vydřené výhře s Kazachstánem byli Rusové pod velkým tlakem, hladká výhra 4:0 nad Lotyšskem dojem trochu napravila.
Dacjuk by v sedmatřiceti letech rád byl víc nablízku dospívající dceři, v KHL by jistě našel lukrativní angažmá velmi snadno. V Detroitu má ale ještě rok smlouvu a poctivý přístup, jímž je tento Rus známý, mu nedovoluje jen tak mávnout nad platným kontraktem rukou.
„Doufám, že se vrátí, ale bylo by ode mě naivní tady sedět a myslet si, že všechno bude rok co rok stejné,“ naznačil před několika týdny Holland, že je na Dacjukovo odmítnutí připraven.
Dacjuk je jedním z objevů vynikajícího skautingu Red Wings. V roce 1998 šel na draftu na řadu až jako 171. celkem, potupně se ale i z této pozice vypracoval v ligovou hvězdu. Ceněna je jak jeho produktivita, vyjádřená 918 body v 953 zápasech, tak jeho plnění defenzivních povinností.
„Potřebuju si to všechno víc promyslet, protože je to moje rozhodnutí, nechci poslouchat jiné lidi, co si o tom myslí,“ požádal před začátkem mistrovství světa o čas Dacjuk.
Letos neodehrál celý ročník, v 66 zápasech však stihnul 49 bodů (16+33). V play off nebodoval, Detroit v něm vypadl s Tampou Bay v pěti zápasech. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu má ve své sbírce rovněž několik individuálních trofejí – čtyřikrát vyhrál Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hokejistu, třikrát vyhrál Frank Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -