- Reklama -

Dali světu kravatu a scenérie pro Vinnetoua, teď i hokejistu

- Reklama -

Bratři Mahovlichové, Joe Sakic, Cory Sarich, Tony Hrkac – u těch všech a ještě u některých dalších hokejistů najdeme v genetickém kódu příměs chorvatské DNA, ale v jihoevropské zemi světlo světa nespatřili. Goran Bezina před pětatřiceti lety sice ano, ale po přestěhování přijal švýcarské občanství a do zámoří přišel už jako reprezentant země s helvétským křížem ve znaku. Na prvního čistokrevného krajánka v NHL si museli Chorvati počkat až do této sezóny.
Ani Bornu Renduliče, kterého vám chceme blíže představit, ale neobjevili skauti Colorada v domácí soutěži. Je sice odchovancem Medveščaku Záhřeb, tedy účastníka Kontinentální ligy, ale už v šestnácti letech odešel do Finska, aby svůj sportovní talent nabrousil v kvalitnější konkurenci.
„Začínal jsem s hokejem, když mi bylo šest, na stadiónu Šalata v Záhřebu. Tam si mě všimli, pozvali mě na trénink. Ukázalo se, že mám docela talent, takže jsem se rozhodl s hokejem pokračovat. Byl jsem také velmi dobrým fotbalistou, ale když jsem zjistil, že bych se mohl stát vrcholovým sportovcem, hokej pro mě byl první volbou,“ prozradil v červencovém rozhovoru pro Eurolanche.com, měsíc po podpisu dvouleté dvoucestné smlouvy za 1,24 miliónu dolarů.

Cesta vedla přes Finsko

„Ale věděl jsem, že v Chorvatsku nemám šanci pořádně uspět a jedinou cestou, jak se stát opravdovým hokejistou, je odchod do Finska.“
„V Chorvatsku je hokej ničím,“ navázal před pár dny v interview pro Denver Post. „Máme tam sice klub KHL, ale ten má velké finanční problémy a nevím, jestli vůbec nastoupí do příští sezóny. Nemáme ani žádné hokejisty, náš národní tým se rekrutuje z Kanaďanů, kteří dostanou pas.“
Přes juniorské soutěže v zemi tisíce jezer se propracoval až na nejvyšší úroveň, poslední dva roky nastupoval za Hämeenlinnu. Loni byl s 32 body nejproduktivnějším hráčem mužstva, což přitáhlo pozornost vyhledávačů talentů zpoza oceánu. Rendulič se po zvážení všech nabídek rozhodl pro Laviny.
„Chtěl jsem odejít do NHL, to byl můj hlavní cíl, a peníze nehrály roli. Bylo to trochu jako ruleta, musel jsem si vybrat. Colorado jsem zvolil kvůli Davidu Oliverovi (nynější šéf oddělení pro hráčský rozvoj, pozn. red.). Bavíte se s těmi chlápky a občas se vám nelíbí, jak na vás mluví, ale Oli byl férový. Říkal jsem si, že by mi mohl pomoci, abych se stal hráčem NHL,“ popisuje jarní vyjednávání.

V prosinci se dočkal, už dal i gól

Rendulič absolvoval celý přípravný kemp Avalanche, ale tři dny před úvodním duelem sezóny byl převelen na farmu do Lake Erie. Jeho chvíle přišla začátkem minulého měsíce. Trenéři Colorada kvůli zraněním opor museli často sahat do rezerv v AHL, na záhřebského rodáka ukázali 9. prosince před utkáním s Nashvillem.
Po třech zápasech, v nichž jeho herní čas čítal kolem sedmi minut, se vrátil do nižší soutěže. Na Silvestra byl povolán znovu a tentokrát už se představil v plné parádě, k výhře 4:3 nad Philadelphií přispěl jednou brankou.
„Vůbec mě nenapadlo, že jsem tím vstoupil do historie. Byl jsem hlavně rád, že jsem dal gól, posílí to moji sebedůvěru. Žiju tu ze dne na den, myslím jen na to, jestli mi dopřejí další zápas,“ říká.
Dopřejí, odpovídá vedení Lavin. Dopřáli Renduličovi už další čtyři, po nichž jeho průměrný ice-time narostl skoro na deset minut, a zřejmě poroste dál. Tento týden už 22letý útočník nastupuje na pravém křídle druhé formace vedle Matta Ducheneho a Gabriela Landeskoga.
„Jsem s ním velmi spokojený,“ oznamuje trenér Patrick Roy. „Líbí se mi, jak je rychlý a využívá své urostlé postavy.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -