- Reklama -

Dallas oslaví pětadvacáté výročí s finskou legendou, Stars vyvěsí dres Lehtinena

- Reklama -

Hokejový klub Dallas Stars během příští sezóny oslaví 25 let v NHL. A v rámci oslav chce připomenout jednu ze svých hráčských legend. Ke stropu haly American Airlines Center hodlá tým z amerického Texasu vyvěsit dres s číslem 26, který v Dallasu oblékal finský útočník Jere Lehtinen. Ten v místním klubu strávil plných čtrnáct sezón!
„Je jasné, že je to obrovská pocta. Když chtějí vaše hráčské číslo vyřadit, mísí se v člověku spousta pocitů. Z pohledu hráče je to jedna z nejlepších věcí, které můžete v hokejové kariéře dokázat,“ reaguje na poctu Lehtinen.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jeho dres bude viset vedle dalších dvou legend Dallasu – Neala Brotena (číslo 7) a Mika Modana (9). „Je to, jako když se vám splní sen,“ prohlásil Lehtinen o tom, že bude znovu po boku centra Modana.
Útok Lehtinen Modano Brett Hull byl ve své době jedním z nejlepších v NHL a v roce 1999 dovedl Dallas k titulu.
„Když se ohlédnu zpátky, tak jsem pyšný na celý tým, s kterým se nám podařilo vyhrát Stanley Cup a na vše kolem místní hokejové komunity. Když jsem končil kariéru a žil ještě v Dallasu, hrál tam můj syn, takže jsem mohl sledovat vzestup tamního hokeje,“ dodal dnes třiačtyřicetiletý Lehtinen.

„Byl to neskutečně univerzální hráč, jeden z nejlepších co kdy dokázali hrát skvěle na obou koncích kluziště. Uměl skórovat, uměl obrat útočníky o puk, uměl spoustu dalších věcí. A během kariéry dokázal, že byl jedním z nejlepších,“ chválí Lehtinena kouč Dallasu Lindy Ruff.
„Vždyck byl tím, kdo dokázal všechno napravit, říkali jsme mu Mr. Fix-It,“ směje se bývalý spoluhráč Craig Ludwig. „Mohli jste jej dát do jakékoliv řady a on ji automaticky pozvedl na vyšší úroveň.“
Jere Lehtinen byl jedním z nejlepších defenzivních útočníků své éry, ostatně třikrát vyhrál Frank J. Selke Trophy, což se v historii NHL povedlo jen dalším čtyřem hráčům. Kariéru ukončil v roce 2010 s bilancí 875 zápasů a 514 bodů v NHL a dodnes je v klubových statistikách nejlepší v bilanci plus/minus (+176). V roce 1999 byl důležitou součástí Dallasu, který vyhrál Stanley Cup.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -