- Reklama -

Další úder koronaviru. Slováci budou hrát o olympiádu až za rok

- Reklama -

Koronavirus zkomplikoval boj o olympijské hry v Pekingu. Rada Mezinárodní hokejové federace odložila pod tíhou pandemie tzv. čínské chřipky program olympijských kvalifikací o jeden rok.

Z kvalifikačních bojů zbývá odehrát závěrečné kolo, které mělo proběhnout na Slovensku, v Lotyšsku a Norsku na konci letošních prázdnin. Vlivem nejisté zdravotní situace i omezení cestování však IIHF přesunula konání všech tří skupin na srpen 2021.

O složení turnaje pod pěti kruhy tak bude rozhodnuto až na startu olympijské sezóny.
Účast na hrách si zajistí vítězové skupin a doplní pořádající Čínu a na základě světového žebříčku kvalifikované Kanadu, Rusko, Finsko, Švédsko, Česko, USA, Německo a Švýcarsko.
„Zatím jsme nebyli v žádné fázi přípravy, protože jsme čekali na rozhodnutí IIHF. Pro nás je to lepší možnost, jelikož hrozilo, že se bude hrát bez diváků,“ okomentoval verdikt prezident Slovenského svazu ledního hokeje Miroslav Šatan. „Tím, že se kvalifikace odloží o rok, budeme mít více času na přípravu a k tomu větší šanci, že tam budou i diváci.“
Slovensko se o postup mezi elitu popere s Bělorusy, Rakušany a Poláky.


Složení skupin:
Skupina A: Kanada (1), USA (6), Německo (7), Čína (12).
Skupina B: Rusko (2), Česko (5), Švýcarsko (8), Kvalifikant (11).
Skupina C: Finsko (3), Švédsko (4), Kvalifikant (9), Kvalifikant (10).
Kvalifikační skupiny:
Skupina D: Slovensko, Bělorusko, Rakousko, Polsko (v Bratislavě).
Skupina E: Lotyšsko, Francie, Itálie, Maďarsko (v Rize).
Skupina F: Norsko, Dánsko, Jižní Korea, Slovinsko (v Norsku).


„Máme štěstí, že máme stále nějaký čas na to, aby se tyto turnaje odehrály. I přesun na srpen 2021 dovolí účastníkům, aby měli k dispozici nejlepší hráče,“ cituje webu IIHF prezidenta federace Reného Fasela.
Rada IIHF také schválila konání kongresu virtuální formou předběžně na 10. června. Původně se měl konat tradičně na konci květnového mistrovství světa, ale to letošní v Lausanne a Curychu bylo kvůli pandemii zrušeno.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -