- Reklama -

Dalším na řadě byl Bowman

- Reklama -

Za úspěchy Chicaga v posledních letech už byli oceněni prakticky všichni, kdo se o ně zasloužili, dnes se dostalo i na muže na nejvyšším stupni hierarchie. Novou tříletou smlouvu, tedy do konce sezóny 2020-21, obdržel od majitelů klubu generální manažer Stan Bowman.
Syn trenérské legendy Scottyho Bowmana působí v klubu už patnáctou sezónu, ale přímou zodpovědnost za skladbu mužstva má od roku 2009. Jestřábi od té doby získali tři Stanleyovy poháry (po kterém, mimochodem, jejich šéf dostal jméno), jednu Prezidentovu trofej a dva divizní tituly. Aktuálně jim patří druhá příčka v ligové tabulce o tři body za vedoucím Washingtonem. I přes výprodeje vynucené platovým stropem se stali prototypem moderní hokejové dynastie.
„Jsem hrdý na vše, co Stan a jeho lidé dokázali. Mám ohromnou důvěru v jeho vůdčí schopnosti, když vidím, jak naše organizace stále exceluje,“ uvedl prezident klubu John McDonough. „Pod Stanovým vedením vzniklo oddělení hokejových operací, které je silné na všech úrovních od skautingu přes zhodnocování hráčů až po práci s platovým stropem. Vytvořil strukturu, na kterou můžou být fanoušci hrdí ještě po mnoho let.“
V roce 2010 získali Blackhawks první mistrovský titul po dlouhých 49 letech čekání. V následujících dvou sezónách vypadli v úvodních kolech play off a pod Bowmanem a trenérem Quennevillem se otřásala křesla. Pozici si upevnili ziskem dalšího poháru, účastí v konferenčním finále 2014 a loňskou spanilou jízdou.
„Je úžasné, co dokázal. Nejen s omezeními danými platovým stropem, ale také vzhledem k mnoha změnám, k nimž tu došlo v posledních pěti, šesti či sedmi letech. Odvedl skvělou práci, když poskládal tým, který je schopen vyhrávat pravidelně,“ uznale pokyvuje hlavou jeden ze stěžejních členů tohoto týmu, útočník Patrick Kane. „Když jsem tu byl prvním rokem, ukázal mi město a tak trochu mě vzal pod ochranná křídla. Nemůžu o něm říct nic špatného.“
Až bude Stanu Bowmanovi v roce 2018 končit jeho zatím platná smlouva, teoreticky by mohl mít v klubu ještě osm stěžejních členů současného kádru: útočníky Kanea, Jonathana Toewse, Mariána Hossu a Arťoma Anisimova, obránce Brenta Seabrooka, Duncana Keitha a Niklase Hjalmarssona a brankáře Coreyho Crawforda.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -