- Reklama -

David Kämpf podepsal smlouvu s Chicagem v bytě přítelkyně, počítá s možným začátek na farmě

- Reklama -

V zádech má nejlepší extraligovou sezónu, v níž se zařadil mezi klíčové postavy chomutovských Pirátů, kteří jej vychovali pro nejvyšší soutěž, reprezentaci a nově také pro NHL. Útočník David Kämpf bydlící v sousedním Jirkově totiž podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu se Chicagem, a stal se tak vůbec prvním čistokrevným odchovancem severočeského klubu, který se uspal celku z nejslavnější soutěže světa.
„Splnil se mi dětský sen, i když vím, že místo v NHL nemám vůbec jisté a budu o něj muset hodně bojovat,“ uvědomuje si autor 15 gólů a 16 asistencí v základní části tuzemské elitní klubové soutěže, v jejímž play-off přidal tři přesné zásahy a sedm asistencí.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Už během zmíněných vyřazovacích bojů prosákly ze zámoří spekulace, že David Kämpf jako nechráněný volný hráč budí zájem Chicaga, Colorada a Las Vegas. Dvaadvacetiletý mladík prozrazuje, že se dozvěděl ještě o dalších třech klubech. Sám však přiznává, že ve finále volil mezi třemi zmíněnými organizacemi. „Bylo těžké vybrat, snad se nám to povedlo a nějaký ten start vyjde,“ přeje si.


Při výčtu klubů se volba letošního reprezentačního debutanta může jevit jako nejtěžší možná cesta. U Blackhawks čeká účastníka dvou světových šampionátů dvacítek velká konkurence. On sám ji však vidí jako pozitivum, které může ještě podpořit fakt, že Chicago je u hrany platového stropu a hned v prvním kole play-off vyhučelo s Nashvillem, jenž zvítězil 4:0.
Český mladík sebere v případě setrvání v prvním týmu z platového prostoru 925 tisíc dolarů, na farmě by pobíral 70 tisíc. Může tak být pro klub zajímavou volbou. „Všude je složité se do NHL prosadit z pozice nováčka,“ hlásí centr, který se sice objevoval v odhadech draftů, ale dražbou nadějí do NHL nakonec ani jednou neprošel.
„Chicago patří k nejlepším týmům NHL, takže člověk má větší šanci na Stanley Cup, pokud se udrží v prvním týmu. Kromě toho dává spolupráce s kvalitními hráči větší naději na udržení se v prvním týmu a klub hledá kvalitní levnější mladé hráče,“ vyjmenovává David Kämpf důvody, proč si vybral právě Blackhawks, kteří se v roce 2013 a 2015 radovali ze Stanleyova poháru.

- Reklama -


V jednom z týmů tzv. Original Six bude český mladík bojovat o místo vedle takových hvězd, jakými jsou Patrick Kane, Jonathan Toews, Marián Hossa, Artěmij Panarin nebo Arťom Anisimov. „O něčem takovém se mi ani nesnilo,“ vyhrkne bez váhání. „Těším se, až je budu pozorovat,“ usmívá se chomutovský talent, který smlouvu podepsal v bytě přítelkyně.
Ta se tak spolu se svými rodiči jako první dozvěděla, že její milý míří do NHL. Hned poté následovali rodiče Davida Kämpfa, o nichž nedávno prohlásil, že právě oni ho v začátcích často ponoukali, aby u hokeje vydržel. „Po podpisu smlouvy byli nadšení a spokojení. Už jsme řešili, že za mnou přiletí, pokud si vybuduju stabilní místo v prvním týmu,“ přibližuje osminásobný reprezentant.
Dalším na řadě bylo jeho dlouholeté hokejové dvojče Ondřej Kaše, jenž obléká dres Anaheimu. Společně absolvovali mistrovství světa osmnáctiletých v dubnu 2013, dva šampionáty dvacítek, pomohli chomutovským juniorů k titulu v sezóně 2031/2014 a o ročník později vybojovali s áčkem Pirátů rychlý návrat do extraligy. Navíc je oba možná trochu symbolicky spojilo datum 3. listopadu 2016. David Kämpf tehdy poprvé nastoupil za český národní tým a Ondřej Kaše debutoval v NHL proti Pittsburghu.
„Věděl už o prvních náznacích. Po podpisu smlouvy mi gratuloval a měl radost. Až se vrátí do Čech, budu u něj hodně vyzvídat, jak to v NHL chodí,“ culí se s tím, že vysněného soupeře pro premiéru v NHL na rozdíl od svého kamaráda nemá. „Zatím jsme vždycky hráli spolu, takže nastoupit proti sobě by bylo takové zvláštní, ale oba bychom si to užili,“ doplňuje autor jedné reprezentační trefy, který si je vědom, že na šanci v Chicagu může čekat. „Ne že bych s farmou na začátku počítal, ale jsem na tuhle možnost v hlavě připravený,“ konstatuje přesvědčivě.


První oťukávání s Blackhawks už má David Kämpf za sebou. Nedávno se vrátil ze zámořské dovolené v Los Angeles, kterou začal krátkým pobytem právě v Chicagu, kde stihl i jeden duel vyřazovacích bojů. „Ze začátku to byl šok, ale pak jsem si to užíval, když jsem se trochu rozkoukal,“ popisuje nejen setkání s lidmi z managementu. „Z hlediště se tempo hodnotí složitě, ale určitě bude jinde než v extralize nebo národním týmu. Čeká mě tvrdá práce, abych se prosadil,“ ví s tím, že chce do definitivního odletu za Atlantik pracovat na angličtině. „Rozumím docela dobře, s odpovídáním je to horší,“ hlásí po nedávné návštěvě.
Na extraligové sezóny se David Kämpf připravoval pod vedením chomutovského kondičního kouče Petra Švehly, což nehodlá měnit. „Jen se musíme domluvit, jak vyřešíme, že se v Americe začíná později,“ uvádí. „Trénovat chci stejně jako před letošní sezónou, protože mi to dost pomohlo,“ líčí mladík, který podle vlastních slov zatím neví, jestli poletí i na prázdninový kemp nováčků, přestože s touto eventualitou počítá.
Do zámoří mohl čerstvý člen organizace Blackhawks vyrazit po českém play-off také proto, že nakonec nebyl pozván do přípravy národního týmu před světovým šampionátem v Paříži a Kolíně nad Rýnem, přestože trenér Josef Jandač jeho jméno bezprostředně po vypadnutí chomutovských Pirátů v semifinále extraligového play-off zmínil. „Nejdřív jsem byl trochu zklamaný, ale na druhou stranu jsem díky tomu mohl vyrazit do Chicaga,“ uzavírá David Kämpf, který stejně jako každý rok mistrovství světa pozorně sleduje.

- Reklama -
Libor Kult
Narozen v roce 1981. Hokej vstoupil do mého života, někdy v první třídě. V roce 2004 jsem napsal první "profesionální" článek o nejrychlejší kolektivní hře světa. Studoval jsem management tělesné výchovy a sportu, což nebylo úplně tou nejlepší průpravou pro "velkou" novinařinu, jíž jsem se začal věnovat po skončení školy. Od srpna 2006 vnímám NHL i profesně a ne jen jako sázející fanoušek. Nyní se k NHL tak trochu vracím, za což vděčím duchovnímu otci tohoto projektu a také jednomu ze stálých redaktorů. Sleduji všechny české hráče v zámoří, z těch zahraničních Thomase Vaneke či Nino Niederreitera. Oblíbený klub: Piráti Chomutov (jinak ani volit nemůžu)

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -