- Reklama -

David Musil debutoval v dresu Oilers. Derby však dopadlo pro Calgary

- Reklama -

První zápas v dresu Edmontonu má za sebou obránce David Musil. Čech, který se narodil v době otcova hokejového působení v Kanadě, započal svou dráhu v NHL rovnou v Bitvě o Albertu, ostře sledovaném kanadském derby. Tak trochu symbolicky, neboť jeho otec František v Edmontonu končil zámořskou kariéru, v Calgary strávil na začátku devadesátých let pět sezón.
„Pro něj to bude asi znamenat víc než pro mě. Na Calgary si moc nepamatuju,“ komentoval svůj vstup do ligy mladší z Musilů. „Táta to prožívá víc.“


Vstupte do světa statistik NHL


Musil, jemuž bude za pár dnů 22 let, byl povolán z farmy v Oklahoma City, aby nahradil Nikitu Nikitina, který je mimo hru se zraněným chodidlem. Přestože se táta na jeho premiéru v NHL moc těšil a měl z té zprávy velkou radost, napjatě očekávaného večera se nemohl zúčastnit.
„Táta musel odcestovat o Švédska,“ chápal syn otcovy povinnosti skauta. „Je trochu naštvaný, ale doufá, že se na zápas nějak podívá. Máma s bráchou tady budou a užijí si to,“ řekl v předvečer utkání.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Musil byl první volbou Edmontonu na draftu 2011, kdy šel na řadu jako 31. celkem ve druhém kole. „Jsem nadšený,“ hlásil před utkáním. „Je ohromně vzrušující být tady. Jsem trochu nervózní, ale je to dobrá nervozita. Budu to hrát jednoduše, nejlépe jak umím. Chci se soustředit na sebe, ne na věci okolo.“
Bez sedmi centimetrů dvoumetrový bek strávil poslední dvě sezóny na farmě u Oklahoma City Barons. Ve 123 zápasech nasbíral 22 bodů za tři branky a 19 asistencí. „Nakonec to bylo docela dobré, měli jsme dobrý začátek,“ pochvaloval si působení v AHL. „Hodně jsem se toho za ten poslední rok naučil, hrál jsem se spoustou skvělých hráčů, užil si spoustu legrace.“

Když se o své premiéře dozvěděl, chtěl ihned volat otci nebo aspoň dědečkovi. Jaroslav Holík, otec Davidovi matky Andrey, kdysi výborné tenistky, je další rodinou hokejovou legendou. Ani s jedním se však mladý Musil nedokázal spojit.
„Dědeček byl první, komu jsem chtěl volat. Moc o tom mluvil a hodně to prožíval, ale je za mořem,“ mrzelo nejmladšího nositele rodinné hokejové tradice. „Tak jsem to zavolal aspoň přítelkyni,“ přiznal s trochou ostychu.
Samotné utkání Olejářům nevyšlo, ale na to už jsou místní fanoušci zvyklí. Edmonton prohrál v sobotu s Calgary hladce 0:4. David Musil odehrál osmnáct a půl minuty a byl u dvou inkasovaných branek. Zapsal si dva hity a jednu střelu na bránu.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -