- Reklama -

Demko jedničkou, Holtby mentorem? Vancouver hlásí změnu v brankovišti

- Reklama -

Jedním z klubů, které včera po otevření trhu s volnými hráči doznaly výrazných změn, byli Canucks. Vancouver nechal odejít dlouholetou oporu obrany Chrise Taneva a svou brankářskou jedničku Jacoba Markströma. Pikantní na tom je, že oba zamířili k diviznímu rivalovi do Calgary.
Na nové smlouvě se Canucks nedohodli ani s křídelníkem Tylerem Toffolim a s největší pravděpodobností neklapne ani příchod Olivera Ekmana-Larssona, o kterém se hodně spekulovalo.
Generální manažer Jim Benning se nedokázal  „zbavit“ ani šílených kontraktů Louie Erikssona či Brandona Suttera, které mu svazují ruce. Zatím to tedy v jeho podání moc na pochvalu není.
Jednu položku ze seznamu úkolů si ale přece jen může škrtnout. Jakmile bylo zřejmé, že Markström míří jinam, dohodl se poměrně rychle na dvouleté smlouvě s Bradenem Holtbym. Vítěz Stanley Cupu z roku 2018 zatíží platový strop částkou 4,3 miliony dolarů, celkem si tedy vydělá 8,6 milonu.
To je možná docela dost pro gólmana, jehož výkonnost šla v posledních letech dolů. Pro Canucks ale tato smlouva dává smysl, zejména její délka. Letos Holtby vytvoří tandem s Thatcherem Demkem, toho ale bude Vancouver za rok chránit při rozšiřovacím draftu. A po Holtbym může klidně sáhnout Seattle.
Jeho smlouva není tak vysoká, aby to případně nový klub na mapě NHL odradilo. A zkušený gólman se Seattlu bude do začátku hodit. Pro Vancouver by to byl ideální scénář – Holtby se letos podělí o zápasovou porci s Demkem, bude mladšímu kolegovi mentorem a rádcem, a za rok mu uvolní cestu.
Ostatně Holtby se zachoval jako pravý profesionál a po podpisu smlouvu se hned sháněl po telefonním čísle na svého nového kolegu. „S parťákem musíte dobře vycházet. Oba musíte být naladěni na stejnou vlnu a musíte mít společný cíl – vyhrát co nejvíce zápasů,“ komentoval to.
„Věřím v tvrdou práci a soutěživost. Při pohledu zvenčí mi připadá, že sem dobře zapadnu,“ prohlásil po podpisu smlouvy. „Pro mne a mou rodinu byly důležité dva faktory – aby to bylo dobré místo pro život a aby tam byla velká šance na výhru. Vancouver obojí splňuje,“ dodal.
Celou dosavadní kariéru strávil ve Washingtonu, který ho draftoval v roce 2008 z 93. místa. V sezóně 2017-18 výrazně pomohl partě okolo kapitána Ovečkina k prvnímu Stanley Cupu v klubové historii.
Poté, co dlouhá léta spolupracoval s uznávaným trenérem gólmanů Mitchem Kornem, se nyní může těšit na spolupráci s dalším respektovaným odborníkem Ianem Clarkem.
Budoucnost v brankovišti Canucks by ale měla patřit Demkovi, s tím je Holtby srozuměn. Čtyřiadvacetiletý rodák z kalifornského San Diega letos zazářil v play-off. V sérii proti Vegas sice nakonec neodvrátil porážku, ale za tři zápasy inkasoval pouhé dva góly, dvakrát zvítězil a dlouho deptal střelce Golden Knights.
Ze všech gólmanů, kteří v play-off odchytali alespoň dva zápasy, měl jasně nejlepší statistiky. V nejtěžší možné situaci, kdy jeho tým čelil vyřazení, dokázal, že je na roli jedničky připraven. Zkušený mentor, který dokázal vyhrát pohár, mu ale může pomoci.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -