- Reklama -

Dennis Maruk byl zařazen mezi legendy Capitals

- Reklama -

Pokud sledujete historické tabulky NHL, tak vám jméno Dennis Maruk určitě nebude neznámé – talentovaný kanadský útočník byl draftován v roce 1975 týmem California Golden Seals, poté zažil skvělé sezóny ve Washington Capitals (1978-83) a v letech 1983 až 1989 působil v klubu Minnesota North Stars.
První hráč v dresu Washingtonu, kterému se podařilo nasbírat 100 bodů za sezónu, byl v minulém týdnu zařazen mezi čtyřicet nejlepších hráčů, kteří v NHL hájili barvy klubu z hlavního města Spojených států amerických. Slavnostní ceremoniál ve Verizon Centre předznamenal utkání domácích Capitals s Buffalem.
Dennis Maruk je dodnes držitelem několika klubových rekordů: v sezóně 1980-81 nastřílel 50 gólů a v následující sezóně zaznamenal dokonce o 10 vstřelených branek více a k tomu přidal 76 asistencí, což mu vyneslo celkem 136 bodů a nominaci do All-Star týmu. Za svou kariéru odehrál ve čtrnácti sezónách NHL 888 zápasů, ve kterých si na své konto připsal 356 gólů a 522 asistencí.
„Když jsem přišel do Washingtonu, tak se Capitals zrovna moc nedařilo. Cítil jsem ale, že je to místo, kde bych se mohl prosadit a ukázat jim, že mohu hrát v National Hockey League a střílet branky,“ řekl rodák z Toronta.
V roce 1982 byl Maruk jediným hráčem Capitals, který byl nominován do Utkání hvězd NHL. To se tehdy konalo ve washingtonské aréně Capital Centre. „Měl jsem možnost navštívit Bílý dům a setkat se s prezidentem Ronaldem Reagana,“ ¨sdělil Maruk.
„Pro moje rodiče, kteří byli v hledišti, to byl výjimečný okamžik. Na ledě mě představili jako posledního hráče a fanoušci mi připravili velké ovace. Byl to emotivní moment, na který nikdy nezapomenu,“ zavzpomínal.
Jméno legendárního centra s typickým bohatýrským knírem se objevilo také v nové epizodě populárního špionážního seriálu The Americans, za jehož vznikem stojí bývalý důstojník CIA Joe Weisberg. Celá série je situována do Washingtonu osmdesátých let, tedy do období kdy vrcholila tzv.
studená válka a ruskoamerické politické vztahy byly na bodu mrazu.
„Byl jsem zrovna v Torontu, kde jsem se připravoval na utkání konané v rámci uvedení hráčů do Síně slávy, když mi z Los Angeles volala dcera, jestli znám seriál The Americans (2013-). Odpověděl jsem, že ne. Pusť si reprízu, řekla mi, nějaký ruský agent tam o tobě mluví jako o velmi dobrém hráči. Spojení mé osoby s filmem o ruských špionech mě hodně pobavilo,“ řekl Maruk o svém nechtěném vkladu do fondu americké kinematografie.
Vzhledem k tématice seriálu působí lehce ironicky i fakt, že Dennis Maruk bývá fanoušky Capitals někdy přirovnáván k současné ruské hvězdě Washingtonu Alexandru Ovečkinovi, který se přátelí s Vladimirem Putinem a zastává jeho politické názory. Ovečkin také nedávno nepřímo vyjádřil souhlas s obsazením Krymu a na Twitterovém účtu pobouřil své příznivce podporou ukrajinských separatistů.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -