- Reklama -

Deset miliónů ročně. Z Kopitara je třetí nejlépe placený hráč NHL

- Reklama -

Mluvilo se o tom už před měsícem, teď je informace z Los Angeles potvrzena – a z pohledu Anžeho Kopitara v ještě optimističtější podobě, než jak zněla předtím. Králové nabídli slovinskému útočníkovi novou osmiletou smlouvu za 80 miliónů dolarů.
„Chtěl jsem to mít vyřešené už před sezónou, ale člověk zjistí, že jde o byznys a ten má svá pravidla. Když se dvě strany nemohou shodnout, trvá to déle. Jednání byla delší, ale už je máme za sebou,“ řekl Kopitar po podpisu kontraktu. „Je docela příjemné mít sestavený plán na dalších osm let. Nikdy nevíte, co se stane, ale kdybychom se nacházeli v ideálním světě a všechno šlo podle mých a klubových plánů, ten pocit jistoty je velmi milý.“
Kopitarova smlouva určité pojistky nabízí. Po zbylé měsíce platnosti stávajícího kontraktu a v dalších čtyřech sezónách obsahuje úplnou no-movements klauzuli, ve své druhé polovině umožňuje 28letému hokejistovi sestavit sedmičlenný seznam klubů, kam by akceptoval výměnu.
Pokud jde o finanční stránku, je kontrakt situován sestupně. V příštím ročníku si Kopitar vydělá 14 mil. dolarů, v každém z dalších tří vždy o milión méně. V páté a šesté sezóně mu bude vyplaceno osm miliónů, v posledních dvou po sedmi miliónech.
Kromě rodáka z Jesenice budou mít v příští sezóně průměrný příjem deset miliónů dolarů či vyšší pouze dva muži – chicagští Jonathan Toews a Patrick Kane (oba 10,5 mil. USD). Teoreticky by je mohli doplnit ještě Steven Stamkos a Eric Staal, to by ale jejich agenti museli při blížících se jednáních odvést hodně kvalitní práci.
Kopitar si v příští sezóně vydělá téměř dvojnásobek částky, která je připravena pro dosud nejlépe placeného hráče Kings Drewa Doughtyho. Kalifornský klub vydá během ročníku 2016-17 skoro padesát miliónů pouze na platy šestice Kopitar, Doughty, Dustin Brown, Jeff Carter, Marián Gáborík a Jonathan Quick.
„Hoši byli oceněni za výhry ve Stanley Cupu. Na jejich nové smlouvy nemůžete koukat jen z pohledu čísel. Anže si zaslouží každé penny. S takovýmihle hráči získáváte tituly, to je jasné,“ tvrdí trenér Darryl Sutter.
Když Králové v roce 2005 tehdejšího hráče švédského Södertälje draftovali z jedenáctého místa, měli za sebou dvě sezóny a před sebou další čtyři bez účasti v play off. Dvakrát potom vypadli v úvodním kole, ale v letech 2012 a 2014 dokázali vystoupat až na nejvyšší vrchol. Kopitar byl v obou případech nejproduktivnějším z aktérů vyřazovacích bojů.
„Byl jsem součástí tohoto klubu ve velice těžkých časech. Nebyla to moc zábavná léta, ale otočili jsme to a v poslední době jsme všichni mohli být nadšení z našich úspěchů. Když víte, že tu máte vítězný tým, chcete zůstat delší dobu,“ uzavírá Kopitar, který v dresu Los Angeles v 726 utkáních nasbíral 646 bodů a v play off přidal dalších šedesát při sedmdesáti startech.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -