- Reklama -

Despres rozhodl svým prvním gólem v play off NHL o výhře Anaheimu

- Reklama -

Hokejisté Anaheimu vyhráli ve třetím utkání finále Západní konference play off NHL na ledě Chicaga 2:1 a stejným poměrem se ujali vedení v sérii. Úspěch zajistil Kačerům zodpovědný výkon v obranné činnosti podpořený výborným Frederikem Andersenen. Dánský gólman zneškodnil 27 z 28 střel a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Vítězný gól, svůj první v kariéře v play off NHL, vstřelil Simon Despres.
Anaheim, který předchozí duel prohrál 2:3 ve třetím prodloužení, se ujal vedení ve 13. minutě. Střelu Hampuse Lindholma od modré čáry tečoval zády k brance Patrick Maroon, který šikovně sklepl kotouč mezi roztažené nohy brankáře Coreyho Crawforda. Na trestné lavici zrovna zpytoval svědomí domácí forvard Marián Hossa.


Bude vás zajímat:


Těsný náskok nevydržel Kačerům ani do první pauzy. O to, že oba týmy odcházely do kabin za vyrovnaného stavu 1:1, se necelých 57 sekund před první sirénou zasloužil Patrick Kane. Americký forvard převzal mezi kruhy přihrávku od Brada Richardse a bekhendovou střelou na vyrážečku překvapil jinak bezchybného Andersena.
Dotáhnout zápas do vítězného konce se však Černým jestřábům nepovedlo. Domácím selhaly speciální přesilovkové formace. Přestože byli hosté pětkrát vyloučeni, ani jednu početní výhodu se Chicagu nepovedlo využít.
„Nedokázali jsme strávit v obranném pásmu soupeře více času. Nepodařilo se nám je unavit. My jsme byli ti unavení, protože jsme museli dávat neustále pozor na jejich brejky. Sice jsme aktivní hrou donutili faulovat, ale ani jedno jejich vyloučení jsme nepotrestali,“ konstatoval trenér Chicaga Joel Quenneville.
Rozhodující akce utkání se odehrála v poslední minutě druhé části hry. Autorem gólu do šatny, ovšem tentokrát v podání Kačerů, byl Simon Despres, jemuž se po sérii rychlých přihrávek otevřel palebný prostor v pravém kruhu a na jeho střelu z voleje se Crawford už nestačil přesunout k bližší tyčce.
Třiadvacetiletý Kanaďan se tak mohl radovat ze svého premiérového gólu v nadstavbové části soutěže. „Nejsem žádný kanonýr,“ řekl Despres, který přišel do Anaheimu těsně před letošní uzávěrkou přestupů z Pittsburghu výměnou za Bena Lovejoye. „Jen jsem se snažil trefit branku a vystřelit tak rychle, jak jen to šlo.“
Ducks tak zareagovali na úterní krutou porážku nejlepším možným způsobem a zámořští novináři začali okamžitě pátrat po rozdílech mezi současným týmem Anaheimu a tím, který před dvěma lety podlehl v play off Detroitu a loni Los Angeles. Obě série rozhodoval sedmý zápas.

„Tohle srovnávaní je práce pro média, ne pro mě,“ odpověděl novinářům Getzlaf. „V předchozích dvou letech jsme se v play off ocitli v různých situacích a naučili jsme se hodně věcí. Máme za sebou vítězství, prohry a vše, co s tím souvisí. Náš tým dozrává do té nejlepší podoby,“ dodal rodák z Reginy, který asistoval u obou branek Anaheimu. Nejlepší nahrávač dosavadního průběhu play off má na kontě čtrnáct přihrávek.
„Tvrdím to od prvního dne – tento tým má obrovskou vůli něco dokázat. Bylo to patrné v už tréninkovém kempu i přípravných zápasech,“ pochválil své svěřence kouč Bruce Boudreau.
Odčinit první domácí prohru v letošním play off National Hockey League mohou Blackhawks v sobotu ve čtvrtém utkání série, který se hraje rovněž v United Center.
„Nepřekvapuje mě, že zápasy v takto vyrovnané sérii končí rozdílem jedné branky. Soupeř má kvalitní tým a já si myslím, že i my máme stejně dobré mužstvo. Musíme se z jejich dnešní hry poučit a snažit se být příště lepší,“ uvedl forvard Blackhawks Patrick Sharp.
Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -