- Reklama -

Detroit Red Wings: Začíná éra po Zetterbergovi

- Reklama -

Generální manažer:
Ken Holland
Hlavní kouč:
Jeff Blashill
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
5. místo v Atlantické divizi (73 body)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
63 – Dylan Larkin (16+47)
56 – Henrik Zetterberg (11+45)
48 – Anthony Mantha (24+24)
Nejlepší střelec 2017-18:
24 – Anthony Mantha
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+3 Darren Helm
Nejtrestanější hráč:
Justin Abdelkader – 78 trestných minut
Příchody:
Thomas Vanek, Filip Zadina, Jonathan Bernier
Odchody:
Henrik Zetterberg, Petr Mrázek, Xavier Ouellet, David Booth
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Jimmy Howard, Jonathan Bernier
Obrana:
Mike Green – Jonathan Ericsson
Danny DeKeyser – Trevor Daley
Niklas Kronwall – Filip Hronek
(Nick Jensen)
Útok:
Tyler Bertuzzi – Dylan Larkin – Anthony Mantha
Thomas Vanek – Frans Nielsen – Filip Zadina
Gustav Nyquist – Andreas Athanasiou – Martin Frk
Justin Abdelkader – Luke Glendening – Darren Helm
(Luke Witkowski, Jevgenij Svečnikov, Michael Rasmussen)
Shrnutí:
Pětadvacet let v řadě nechyběli Red Wings ve vyřazovacích bojích, ale ty časy jsou, alespoň prozatím, nenávratně pryč. Rudá křídla se na příčky zaručující postup dívala podruhé za sebou s uctivým odstupem a nejinak tomu zřejmě bude i letos. Organizace z Hockeytownu se nachází uprostřed přestavby, která, zdá se, bude dlouhá a bolestivá. Čtvrtstoletí Yzermana, Fjodorova, Lidströma, Dacjuka či Zetterberga vystřídá několik hubenějších let.
Fanshop týmu
Prakticky ve všech statistických ukazatelích patřil Detroit do spodní třetiny ligového pelotonu. Málo branek dával, poměrně hodně jich dostával, speciální formace nebyly úspěšné tak, jak by bylo potřeba. Aby toho nebylo málo, před začátkem nového ročníku oznámil kapitán Henrik Zetterberg, že je kvůli problémům se zády nucen ukončit kariéru. Mít v sestavě hráče jeho formátu, nebo nemít, to je vskutku velký rozdíl.
K několika změnám v kádru došlo, ale s výjimkou Zetterberga nejsou nijak zásadní. Petra Mrázka se pokusí v brankovišti nahradit Jonathan Bernier, který by měl slušnou porcí zápasů dopřát potřebný odpočinek Jimmymu Howardovi.
Zadní řady opustil Xavier Ouellet, na soupisce ovšem stále zůstávají veteráni jako Niklas Kronwall, Trevor Daley či Jonathan Ericsson, kteří spolu s Dannym DeKeyserem doplňují klíčového beka týmu Mikea Greena. Na šanci však čekají mladíci jako Filip Hronek nebo Dennis Cholowski. Pokročilý věk, vysoké platy a neodpovídající výkony, tak by se dala stručně charakterizovat obrana týmu.
Fakt, že Detroit tlačí bota zejména vzadu, je znám delší dobu. Vedení tak mělo v plánu draftovat letos v prvním kole obránce, na šestém místě se přímo nabízel vynikající Quintin Hughes. Nikdo z managementu Wings totiž nevěřil, že tou dobou bude ještě volný český střelec Filip Zadina. Jakmile pak přišla řada na jejich volbu, vyřkli zástupci Rudých křídel jméno českého forvarda.
A když byl na konci prvního kola dosti překvapivě k mání i talentovaný centr Joe Veleno, sáhli zástupci Detroitu po něm. Vytoužená posila do obrany se tedy nekonala, nicméně Red Wings jsou, zdá se, ze svých výběrů nadšeni i tak.
Po odchodu Zetterberga bude potřeba najít nové lídry. Do role toho nejvýraznějšího již zřejmě dorostl Dylan Larkin, o němž se hovoří jako o možném budoucím kapitánovi. Kouč Jeff Blashill se bude spoléhat i na další mladé útočníky, kteří se již v týmu zabydleli a patří k oporám. Jsou to zejména Anthony Mantha, Andreas Athanasiou nebo Tyler Bertuzzi.
Přesvědčit trenéra o svých střeleckých schopnostech se bude opět pokoušet Martin Frk, velká očekávání pak panují u Filipa Zadiny. O místo v sestavě zabojují i další mladíci, jako například Michael Rasmussen či Jevgenij Svečnikov. Na mladé budou dohlížet zkušení borci jako Thomas Vanek a Frans Nielsen.
Slušná zásoba mladých talentů by tedy v Detroitu byla, ale bude to zřejmě běh na dlouhou trať. Při pohledu na trojici favoritů (Boston, Tampa Bay, Toronto) a posílené Buffalo či Floridu to na účast v bojích o Stanley Cup nevypadá. V kabině Red Wings letos ucítíme závan mládí a naděje, ale most, který vede do play-off, ještě tahle parta nepřekročí.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -