- Reklama -

Devils hledají cestu k úspěchu a s ní i oddané a pokorné bojovníky

- Reklama -

Nejedná se o nic výjimečného. V minulosti to potkalo Islanders, Oilers, Maple Leafs i Red Wings. Období bohatých žní a hojnosti se znenadání přehouplo v časy skromné a trudné. Doba dlouhého čekání na další úspěch postihla i Devils.
Klub se již potřetí za sebou chystá na sezónu zakončenou bez účasti v play-off. V podobné šlamastyce se Devils neocitli od roku 1987, kdy týmové kormidlo uzmul Lou Lamoriello. Víkendová oslava dvacetiletého výročí zisku Stanley Cupu, jenž odstartoval zlatou éru, v rámci níž tento úspěch klub ještě dvakrát zopakoval (2000 a 2003), se dostala do příkrého kontrastu se současným herním trápením.


Z tábora Devils:


Vzpomínkové akce, jež vzhledem k časovému odstupu připomínala sraz veteránů, se zúčastnil i bývalý americký útočník Billy Guerin. Rodák z Worcesteru strávil svých prvních pět sezón v NHL u Devils, s nimiž získal nejen Pohár, ale také potřebné zkušenosti, jež mu později dopomohly k dalším úspěchům.
„Jsem tak šťastný, že tady můžu být,“ svěřil se Guerin Larrymu Brooksovi z NY Post. „K zodpovědnosti mě tehdy vedl nejen Lou (Lamoriello) a vedení, ale také mí spoluhráči. Scotty (Stevens), Johnny Mac (Lean) a Bruce (Driver) mě učili a ukazovali cestu. Disciplíně a pokoře jsem se tak naučil už v mládí.“
Vítězný taneček Billyho Guerina po zisku SC v roce 1995:

Časy se ale v Newarku mění a fanoušci začínají být právem nespokojeni. Kam se vytratili mladí talentovaní hráči, schopné vedení a klubová politika, jež přinášela sladké ovoce?
„Nejsem v pozici, abych mohl mluvit jménem Devils,“ řekl Guerin, který v současnosti působí jako asistent generálního manažera Penguins, s nimiž získal v roce 2009 svůj druhý Stanley Cup. „Ale chtěl bych poznamenat, že klíčem k úspěchu je nalezení hráčů, kteří přistoupí na klubovou filozofii. Přesně tak, jak jsme to udělali my.“


Guerinova slova jsou přitom v přímém rozporu s neschopností Devils najít šikovné a oddané útočníky v draftu. Až na několik světlých výjimek (Zach Parise – 2003, Travis Zajac – 2004, Adam Henrique – 2008) trvá tento stav již 15 let.
Během vzpomínkového zápasu, jenž byl součástí oslav, si na sebe oblékl dres i Martin Brodeur. A přestože je nyní zaměstnancem jiného klubu, je jisté, že se do New Jersey vrátí a dříve či později zasedne ve významné pozici v organizaci Devils. Jeho současné (a pro mnohé nepochopitelné) odloučení od klubu, jemuž zasvětil svou kariéru, však může být ku prospěchu věci.
„Z míst, kde jsem působil, jsem si vzal to, co se mi líbilo, a to, co se mi nelíbilo, jsem jednoduše zahodil,“ pokračoval Guerin, jenž během své kariéry v NHL vystřídal osm týmů. „Cítím se nyní mnohem lépe připravený na různé životní situace, než kdybych se celý život držel jen jedné linie. A myslím si, že nové poznatky z nových míst mohou pomoct i Martymu,“ zakončil Guerin své povídání.
„Devils věděli, že jsem jejich člověkem,“ prohlásil v jednom z nedávných rozhovorů Brodeur. A právě k takovýmto oddaným duším nyní Devils vzhlížejí s nadějí, že se jim společně podaří oprášit zašlou slávu klubu, z něhož kdysi vyzařovalo ďábelské odhodlání.
Titulní foto: Icon Sportswire
Ve vzpomínkovém utkání k 20. výročí zisku prvního klubového SC byste Martyho Brodeura na pozici gólmana nenašli:

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -