- Reklama -

Devils se mění i v detailech. Třináctka už není nešťastné číslo

- Reklama -

Nevyčítejte nám, že k článku o nošení dresu s číslem 13 v New Jersey nemáme odpovídající fotografii. Žádná neexistuje. Tohle numero bylo v klubu po celou dobu jeho existence tabu.
Za nešťastné ho pokládal John McMullen, který hokejový tým sídlící v Coloradu v roce 1982 koupil a přestěhoval do East Rutherfordu; po majitelově smrti v roce 2005 na téhle tradici z úcty k jeho památce nehodlal nic měnit ani generální manažer Lou Lamoriello. Teprve s odchodem dlouholetého činovníka Ďáblů do Toronta se pohnuly ledy.
Potěšilo to především Mikea Cammalleriho, pro něhož je třináctka naopak číslem, jež nosil téměř po celou svoji kariéru. Když se před rokem stal Ďáblem, musel vzít zavděk třiadvacítkou, ale v sezóně 2015-16 se rád vrátí ke svému tradičnějšímu označení dresu.

„Je to číslo, s nímž se identifikuju, protože ho nosím dost dlouho. Nenosil jsem ho pouze tehdy, když ho měl někdo jiný,“ prozrazuje. „Když jsem v roce 2009 opouštěl Calgary, převzal ho po mně Olli Jokinen. Když jsem se potom v roce 2012 na pár měsíců vrátil, měl ho stále a já oblékl dres číslo 93.“
S třináctkou si rodáka z ontarijského Richmond Hillu pamatují i fanoušci Los Angeles a Montrealu. Příznivci Devils si na Cammalleriho novou identitu budou muset teprve zvyknout.
„Vzhledem k respektu, který jsem choval k Lamoriellovi, to nebylo téma, o kterém bych se s ním při podpisu smlouvy bavil. Když jsem přišel, na mém místě v kabině visela třiadvacítka a já s ní byl spokojený,“ říká.
V rozhovoru pro klubový web popisuje, jak vlastně ke svému oblíbenému číslu („V Itálii ho považují za šťastné,“ říká) přišel, a přiznává, že ani on z něho zpočátku nebyl nadšený. Zbylo na něho v době, kdy si jako sedmiletý vydobyl místo mezi o rok staršími kluky a otec mu sdělil, že jako nejmladší si bude vybírat až poslední.
„Trenér přišel do kabiny a hodil bednu s dresy na podlahu, ať si vybereme. Seděl jsem tam a byl dost nervózní. Poslední číslo, které nikdo nechtěl, byla třináctka,“ vzpomíná. „Do té doby jsem ho znal jen z klipu, ve kterém si Kenny Linseman dává vlastní gól. Byl jsem na tátu naštvaný.“
„Přišli jsme domů a on mi ukázal svůj fotbalový dres ze střední školy. Byla na něm třináctka. Pořád mám ten dres schovaný. Od té doby jsem nosil třináctku,“ dodává.

V historii NHL se proti pověrčivosti spojené s číslem 13 obrnilo 91 hokejistů. Ze současných hráčů ho nosí třeba Pavel Dacjuk (Detroit) nebo Johnny Gaudreau (Calgary), z významnějších hráčů minulosti můžeme jmenovat např. Billa Guerina, Matse Sundina či Pavla Kubinu. Cammalleri je sice historicky prvním Ďáblem, ale když klub v 70. letech začínal jako Kansas City Scouts, oblékal trikot č. 13 útočník Robin Burns.
„Nakonec je to jen číslo, takže bych z toho nedělal velkou vědu,“ uzavírá téma Mike Cammalleri.
Foto/Photo by: Lisa Gansky

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -