- Reklama -

Díky Islanders jsme se naučili vyhrávat, říká o dynastii z Long Islandu Gretzky

- Reklama -

Dokráčet čtyřikrát v řadě na vrchol se ve stoleté historii NHL podařilo pouze dvěma týmům. Jedním z nich byli Montreal Canadiens, kterým se tento počin povedl dokonce dvakrát. Nejdříve v letech 1956-1960 (pětkrát za sebou), a poté mezi roky 1976-1979. Dynastii Habs z konce 70. let bezprostředně poté nahradili New York Islanders, jejichž výběr ze sezony 1982-1983 zvolili fanoušci v rámci oslav ligového jubilea jako sedmé nejlepší mužstvo v dějinách zámořské soutěže (viz ZDE). Nezdolná bojovnost Ostrovanů se stala inspirací pro Edmonton Oilers, kteří po nich převzali vítěznou štafetu.
Klub vstoupil na kanadsko-americkou scénu v roce 1972 spolu s Atlantou Flames, kteří se o osm let později přestěhovali do Calgary. V prvním ročníku třeli Newyorčané bídu s nouzí – vyhráli pouhých dvanáct zápasů, šedesát jich prohráli a v šesti remizovali. Výsledkem bylo třicet bodů a suverénně poslední místo. Přitom nováček z Atlanty nasbíral o třicet pět bodů víc.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Slabé výkony vzaly brzy za své. Isles se do play off kvalifikovali už ve třetí sezoně. Nejdříve vyřadili městské konkurenty z Rangers a následně jako teprve druhý tým v historii dokázali otočit sérii proti Pittsburghu z 0:3 na 4:3. V roce 1942 se stejný počin povedl Torontu ve finále s Detroitem.
Mužstvo z Long Islandu (nyní sídlí v Brooklynu) vedl z pozice kouče Al Arbour, funkci generálního manažera zaujímal Bill Torrey. Pomocí draftu přišli do mužstva Denis Potvin, Clark Gillies, Bryan Trottier či Mike Bossy. Posledně tři jmenovaní vytvořili útok přezdívaný „Trio Grande“. Z branky vše jistil Billy „Sekerník“ Smith.
Na první titul šampionů se čekalo do roku 1980. Další dva Stanley Cupy následovaly vzápětí, přičemž v obou případech patřila Islanders nejvyšší příčka i po základní části.
V sezoně 1982-1983 už se mohlo zdát, že trojnásobným mistrům dochází dech. V základní části posbírali 96 bodů, což byl oproti předcházejícímu roku sešup o 22 bodů.
„Nikdy šampiony neodepisujte. Jakmile to uděláte, dodáte jim sebejistotu a dokáží pozvednout úroveň hry v momentě, kdy to nejvíc potřebují,“ tvrdí tehdejší bek Ostrovanů Ken Morrow.
Týmu vyšel skvěle poslední měsíc základní části, kdy uspěl v deseti mačích a prohrál pouze ve čtyřech. Své soupeře přestřílel poměrem 62:36.
„Jakmile jsme se přenesli přes únor, naše myšlení se změnilo. Al kladl důraz na to, abychom předváděli nejlepší hokej před začátkem vyřazovacích bojů,“ dodává Morrow.
Embed from Getty Images
Washington, Rangers ani Boston na Islanders nestačili. Ve finále se proti nim postavilo mužstvo s obrovským potenciálem – Edmonton v čele s Waynem Gretzkym.
New Yorku se v úvodním duelu povedlo vynulovat ofenzivu Edmontonu na jeho ledě. Bylo to poprvé a naposledy v sezoně, kdy Oilers vyšli gólově naprázdno. V cestě jim stál nepřekonatelný Smith.
„Uzavřeli nás v defenzivě. Když už jsme je zlomili, Smith pokaždé předvedl důležitý zákrok,“ ohlíží se zpětně Gretzky.
„Billy hrál fantasticky, obzvlášť v prvním zápase. Kdyby nebylo Billyho, pravděpodobně bychom ho nevyhráli,“ myslí si Morrow.
Boji zocelení Ostrované si s edmontonskými bažanty pohráli ve čtyřech duelech. Olejáři netušili, jaké sebeobětování cesta za Stanley Cupem nese.
„Procházeli jsme kolem jejich šatny a viděli jsme, že byli příliš zničení na to, aby si vítězství opravdu vychutnali. My jsme si z bojů neodnesli žádné šrámy. Hráče Islanders jsme hodně respektovali a naučili jsme se od nich, že se musíte posunout o úroveň výš, chcete-li vyhrát Stanley Cup. To jsme udělali. Poučili jsme se z toho a oceňujeme Islanders za to, že nás naučili, o čem play off je a jak těžké je uspět,“ vyzdvihuje význam Ostrovanů pro Edmonton Gretzky.
Edmonton nejdříve musel okusit hořkost porážky, aby posléze mohl dokráčet na vrchol
Embed from Getty Images
Potvin a spol. se vyznačovali vysokou pracovní morálkou. „Nejsme New York Yankees. Neběháme kolem a netvrdíme, jak skvělí jsme. Vyjíždíme na led každý večer, abychom ukázali, jak dobří jsme,“ řekl centr Butch Goring.
„V žádném sportu neexistuje tým s větším charakterem, než je tento,“ prohlásil Arbour.
Islanders vyhráli devatenáct sérií play-off v řadě, což v dějinách NHL nemá obdoby.
Čtyřleté kralování amerického celku skončilo v roce 1984, kdy od nich chybami poučený Edmonton převzal nadvládu. Ani Gretzky a spol. ale nedokázali uspět čtyřikrát po sobě.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -