- Reklama -

Díky za domov i za šanci, raduje se šťastný Radek Faksa v Dallasu

- Reklama -

Nečekalo se, že Radek Faksa tak brzo zaujme pozici, ve které momentálně v Dallasu je. V určitých fázích základní části asi ani nesnil, že bude na startu druhého kola play off pevnou součásti základní sestavy Stars a bude sbírat vavříny pro nejlepšího hráče večera.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Právě tím se stal v prvním duelu proti St. Louis, kdy brankou a nahrávkou přispěl k výhře 2:1. První volba Stars na draftu 2012 se začíná vyplácet. V prvním kole proti Minnesotě stihnul dva body v šesti utkáních, což je hráče s defenzivními povinnostmi dobré, ve druhém kole splnil dvoubodovou normu hned v otevíracím duelu. Jeho trefa byla dokonce vítěznou.
„Hokejové IQ,“ vyzdvihl hlavní Faksovu přednost spoluhráč Jason Spezza. „Je vždycky ve správném prostoru, můžete v klidu říct, že byl až dosud výborně trenérsky veden. Je to vysoký chlap, který nic neošidí, je výborný v defenzivě. Mít v sestavě 190 centimetrů vysokého chlapa, který hraje takhle, opravdu pomáhá.“
Všechno je pro něj přitom pořád nové. Ve své nováčkovské sezóně dal ve 45 zápasech 5 branek, v play off se trefil dvakrát v sedmi duelech. „Jsem velmi šťastný za každý gól, někdy možná až moc šťastný,“ řekl Faksa. „Je to součást hry, užívám si každé utkání. Je to pro mě ohromná zábava, cítím se báječně.“
„Má teď skvělé období. Je to kluk, který si užívá každou minutu. Můžete to vidět v zápase. Není souboj, kterému by se vyhnul, není akce, ze které by utekl. Jeho hra je nakažlivá pro celý tým,“ chválí si dvaadvacetiletého rodáka z Vítkovic trenér Lindy Ruff.

S adaptací v Dallasu mu letos hodně pomohl krajan Aleš Hemský, jenž mu u sebe nabídl dočasný domov. Stejně jako kdysi pomohli čeští spoluhráči jemu, pomáhá teď on stejným způsobem někomu dalšímu. „Snažíme se o něj postarat, stejně jako se o mě starali kluci jako Jaroslav Špaček nebo Radek Dvořák. Vždycky je fajn být s někým, s kým můžete pokecat.“
Také Faksa si soužití s Hemským pochvaluje. „Cítím se u něj jako doma. Cítím se lépe. Je to lepší než zůstávat na hotelu. Starají se o mě, opravdu si toho vážím.“
Aleš Hemský ho sledoval už loni, kdy viděl, jak se mladý talent vyvíjí, jak se učí hrát dopředu i dozadu, jak se po období v juniorech a na farmě chystá naskočit do NHL. Loňskou sezónu mu ale poznamenalo zranění ramena (v lednu 2015 podstoupil operaci), takže nebylo vůbec jisté, zda se v té letošní dočká životní šance.
„Byl to tvrdý rok,“ vzpomíná Faksa. „Neočekával jsem, že tady letos budu, ale makal jsem opravdu tvrdě, takže jsem šťastný a vděčný za možnost, kterou jsem tu dostal. Vážím si jí. Snažím se tvrdě pracovat každou noc, jsem rád, že jsme začali tuhle sérii dobře,“ uzavírá dvaadvacetiletý český talent.

Foto: Annie Devine

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -