- Reklama -

Divokou přestřelku v Tampě rozhodl Kučerov, Palát se blýskl třemi body

- Reklama -

Hokejisté Tampy Bay vyhráli ve třetím finálovém utkání Východní konference play off National Hockey League nad New Yorkem Rangers 6:5 v prodloužení a ujali se vedení v sérii. O triumfu domácího celku rozhodl v čase 63:33 Nikita Kučerov. Výraznou stopu zanechal ve statistikách Ondřej Palát. Český útočník si připsal tři kanadské body (2+1) a byl zvolen druhou hvězdou utkání.
„Máme v týmu šikovné hráče. Hrajeme agresivní, rychlý hokej,“ řekl Palát. „Naše rychlost v zápasech play off je úžasná a platí na takové týmy, jako jsou Rangers,“ dodal.
Fanoušci ve vyprodané Amalie Arena (19 204 diváků) si užili fantastickou hokejovou podívanou, při níž viděli hned jedenáct gólů. „Jsem rád, že prodloužení netrvalo dlouho. Hrál se hokej ve vysokém tempu a na konci už jsem trochu cítil nohy. Atmosféra byla vynikající. Ani nevím, co mam říct o množství vstřelených branek. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že potřebuje zapracovat na naší defenzivě,“ uvedl Stamkos.
Vstup do utkání vyšel lépe hostům, kteří se ujali vedení 2:0. Gólman Tampy Ben Bishop přišel o čisté konto už v 62 sekundě, kdy ho v přesilovce překonal Derick Brassard. V 10. minutě na něj navázal Jesper Fast.
„Vstřelit dvě branky určitě prospěje vašemu sebevědomí, ale nejdůležitější je získat čtyři výhry. Dnes se nám vyhrát nepovedlo, takže se momentálně necítím moc dobře,“ sdělil Fast.
O 72 vteřin později snížil na rozdíl jedné branky Steven Stamkos (1+1) a v druhé polovině prostřední části hry Lightning třemi góly v řadě otočili průběžné skóre ze 1:2 na 4:2. Na 2:2 vyrovnal Palát, který v 31. minutě zužitkoval přesilovou hru. Rodák z Frýdku Místku si při přechodu modré čáry vyměnil kotouč s Tylerem Johnsonem a střelou na vyrážečku překonal Henrika Lundqvista.
O necelé tři minuty později si oba hráči role vyměnili, když po Palátově perfektní přihrávce před brankoviště Rangers nasměroval puk do odkryté sítě nikým nekrytý Johnson. V čase 37:18 rozsvítil červené světlo za hostující brankou Alex Killorn (1+1) a zdálo se, že Bolts jsou na nejlepší cestě k snadnému vítězství. Opak byl však pravdou.
Rangers stačilo pouhých 29 sekund k tomu, aby snížili na 3:4, svou druhou trefou v utkání se o to postaral švédský křídelník Fast. V úvodu třetí části zužitkoval přesilovou hru Ryan McDonagh a zápas začínal opět od znova.
Ztracené vedení vrátil na hokejky domácích hráčů Palát. Ten si v 55. minutě najel z pravé strany před brankoviště soupeře a střelou k tyčce nedal Lundqvistovi žádnou šanci. Útočná formace Lightning ve složení Palát – Johnson – Kučerov posbírala sedm kanadských bodů (4+3).
„Na mě dělají dojem už dlouho, teď o svém talentu přesvědčují celý svět,“ pochválil výše zmíněné borce kouč Tampy Jon Cooper. „Sledovat tyhle kluky v akci je zábava,“ dodal.
Jezdci srovnali krok 116 sekund před koncem základní hrací doby. Po závaru před Bishopem se nejlépe zorientoval kanadský zadák Dan Boyle a uklidil puk do sítě.
Poslední gólovou akci zápasu předvedl Kučerov (1+1). Jednadvacetiletý ruský šikula převzal puk na obranné modré, zařadil vysokou rychlost a najel si do útočného pásma, kde ho couvající obránci nechali vystřelit. Překvapený Henrik Lundqvist se nestačil ani ohlédnout.
„Viděl jsem, že obránci Rangers jsou trochu vzadu. Dali mi prostor a já se jen snažil vystřelit. Každá střela v prodloužení je totiž dobrá střela. Jsem rád, že jsem skóroval,“ řekl Kučerov.
„Z nějakého důvodu jsem na tu střelu nemohl dosáhnout. Přitom puk letěl na mě a zdálo se, že mě trefí, ale potom jsem pozdě zareagoval. Nechápu, proč jsem to nechytil. Je to krutá prohra. Jejich přihrávky mi dělají problémy. Také způsob, jakým si najdou prostor mezi kruhy i jejich proměňování šancí před našim brankovištěm,“ řekl Lundqvist.
„Musím se snažit odvádět konzistentní výkony. Potřebujeme se zlepšit, i já musím chytat lépe. Upřímně řečeno, nemůžeme vyhrát, když dostanu šest branek,“ připomíná rodák z Åre pondělní prohru Rangers 2:6. Posledním brankářem Jezdců, který v play off inkasoval šestkrát ve dvou zápasech za sebou, byl Gump Worsley v roce 1958.
Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -