- Reklama -

Divoký život Miroslava Fryčera

- Reklama -

Měl velký sen a šel si za ním, i když to byla pořádně dobrodružná cesta. Bývalý československý reprezentant Miroslav Fryčer moc tužil hrát ve slavné National Hockey League, což se mu nakonec jako jednomu z prvních Čechů splnilo. Zažil ofenzivní osmdesátá léta, kdy padala spousta branek, ale také to na ledě hodně jiskřilo. Evropané to tehdy neměli v lize vůbec snadné, protože brali místním klukům práci. Přesto se prosadil. Za mořem nakonec vydržel osm let a zahrál si také v Utkání hvězd. Nedávno o tom všem vydal knihu „Můj divoký hokejový život.“
Do slavné ligy vedla na počátku osmdesátých let jediná cesta – emigrace. Útočník, který s Vítkovicemi vybojoval ligový titul, vzpomíná na svůj tehdejší útěk z Československa. Velmi otevřeně vypráví také o svých problémech s alkoholem, které na konci roku 1999 vyústily až v transplantaci jater. Bezprostředně po ní musel na další operaci, čímž jeho šance na přežití klesly na minimum. On to ale zvládl. Přežil a je tu s námi dodnes. Nyní se tak může podělit o svůj příběh.
„Žil jsem, jak jsem žil, a ve čtyřiceti letech jsem dostal účet. Zlobit se můžu jenom na sebe,“ sype si popel na hlavu. „Když jsem se po té druhé operaci probudil, začal jsem žít svůj overtime. Dostal jsem druhou šanci a nesmírně si toho vážím. Každý den beru jako dar,“ říká muž, který se už sedmnáct let nenapil alkoholu.
Známý bouřlivák by dnes pravděpodobně patřil mezi nejpopulárnější hokejisty, nejen proto, že byla zábava jej sledovat na ledě, ale také pro svou otevřenou povahu a smysl pro humor. Fryčer si uměl užívat život a v knize nechává čtenáře nahlédnout za oponu slavné NHL i do svého soukromí.
Na ledě ho bylo vždy plno. Rychlý a šikovný forvard, který se ničeho nebál a uměl se o sebe postarat, takový byl Miroslav Fryčer. A že se to tehdy v NHL na ledě docela slušně řezalo. Taky uměl dostat puk do sítě, jak se dnes s oblibou říká. Vždyť svůj první hattrick v československé lize dal v šestnácti letech a v NHL tento kousek předvedl hned několikrát, poprvé už ve svém druhém zápase. Nabušenému Edmontonu s Gretzkym v sestavě dal jednou dokonce čtyři góly.
V roce 1981 získal s Vítkovicemi československý titul, v devatenácti si zahrál na světovém šampionátu, ve dvaceti na olympiádě, a ve slavném Torontu zanechal výraznou stopu. Dnes osmapadesátiletý Fryčer u nás přesto není uznáván tak, jak by si zasloužil. Za tehdejšího režimu se o emigrantech psát nesmělo a československý hokejový fanoušek tak byl o jeho kousky v NHL ochuzen.
„Měl parádní kariéru. Bylo mi ctí přispět k tomu, aby jeho výjimečný životní příběh u nás vyšel knižně,“ říká Luboš Brabec, autor knihy. „Myslím, že u nás není moc lidí, kteří dokážou o hokeji vyprávět s takovým zaujetím, humorem a nadhledem jako Miroslav Fryčer,“ dodal.
Můj divoký hokejový život je nesmírně čtivá a otevřená biografie, která musí potěšit každého fanouška NHL. O jeden výtisk podepsaný Miroslavem Fryčerem můžete soutěžit i na stránkách nhlnews.cz.
Soutěžní otázku najdete zde:
http://nhlnews.cz/soutez/soutezni-otazka/

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -