- Reklama -

Divoši na pochodu. Neoblomný Mikko Koivu vede Minnesotu vstříc branám play off

- Reklama -

Miluje vítězství. Ale ještě mnohem více nenávidí prohry. Kapitán Minnesoty Mikko Koivu je muž na svém místě, byť čas od času to s ním nemají lehké ani jeho vlastní spoluhráči. „Porazil jsem ho v badmintonu a on byl tak naštvaný, že se mnou celou cestu zpátky domů nepromluvil ani slovo. Bylo to nesmírně trapné. Bože, ještě že jsme jeli jen 15 minut,“ řekl s úsměvem na rtech útočník Stephane Veilleux, když vzpomínal na příhodu z před šesti let, kdy svého finského spoluhráče navštívil v jeho domovině.
Co může v osobním životě přivát nejednu prekérní situaci, z toho se na ledě stává neocenitelná vlastnost. Sám kouč Minnesoty Mike Yeo charakterizoval Koiva jako „zuřivě soutěživý“ typ. A i on přiznal, že jednatřicetiletý forvard nese těžce každou porážku. Na přelomu prosince a ledna tak musela být s Koivem obzvláště zábava, když jeho tým prohrál 12 ze 14 odehraných utkání.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Když věci nejdou podle jeho představ nebo se nedaří celému týmu, tak to na něm okamžitě poznáte. Neumí moc dobře skrývat svoje emoce,“ řekl Veilleux. Podle této premisy se musel Koivu v posledních týdnech situovat do podoby nejpohodovějšího chlapíka na zeměkouli. Jeho mužstvo totiž nebývale ožilo. Chabé výkony ze začátku roku jsou zapomenuty, Minnesota bodovala v 11 střetnutích po sobě a tím stanovila nový klubový rekord (který může nadále rozšiřovat).
Naposledy se Wild nedočkali ani jednoho bodu v zápase proti Columbusu, který byl odehrán 19. ledna. Zatímco tehdy patřilo Divochům 12. místo v Západní konferenci se ztrátou sedmi bodů na play off, nyní jsou těsně pod postupovou osmičkou s dvoubodovým mankem na Calgary.
Ačkoliv se tato úspěšná série časově kryje s příchodem skvěle chytajícího Devana Dubnyka, za vynikajícími výkony celého týmu možná stojí něco více. 13. ledna utrpěla Minnesota debakl 2:7 v domácím utkání proti Pittsburghu Penguins. Hlavní lídři týmu – Koivu, Zach Parise, Ryan Suter a Matt Cooke – svolali po skončení onoho duelu válečnou poradu a za zavřenými dveřmi zhruba půl hodiny probírali důvody potupného selhání celého mužstva.


Fandíte Minnesotě? Soupisku, přehled zranění
a další zajímavé články o vašem oblíbeném týmu naleznete zde.

- Reklama -

„Hodně věcí se musí změnit. Nejen obrázek naší hry v samotných zápasech, ale i každodenní příprava na ně. Prostě všechno. Každý jednotlivý detail. Náš výkon byl naprosto strašlivý a všichni do jednoho si to musíme uvědomit,“ řekl krátce poté Koivu. A dodal, že jeho mužstvo se musí vrátit k tomu, co ho ještě před nedávnem zdobilo – precizní defenzívě.
V tomto ohledu splnili hráči Wild svůj úkol na jedničku s hvězdičkou. Zatímco na přelomu prosince a ledna (v průběhu 14 utkání) inkasovala Minnesota celkem 58 branek (4,1 na zápas), v posledních 12 střetnutích proniklo do branky amerického klubu pouze 17 kotoučů (1,4 na zápas).

Jak už bylo zmíněno, velké zásluhy patří brankáři Devanu Dubnykovi. Nicméně tělem i duší celého týmu zůstává právě jeho kapitán, Mikko Koivu. Finského útočníka si americký celek vybral v prvním kole draftu 2001 a od té doby neoblékl Koivu dres žádného jiného týmu v NHL. Za 10 sezón nasbíral 486 bodů v 656 odehraných zápasech, což ho řadí do role nejproduktivnějšího hráče v krátké historii tohoto klubu.
Začátek letošního ročníku se mu sice příliš nevydařil (dva góly a jedna asistence za úvodních 15 duelů), ale v poslední době se veze na vítězné vlně a za minulých 12 utkání posbíral 11 bodů. K výborným výkonům směrem dopředu i dozadu již klasicky přidává vysokou úspěšnost na vhazování, která ho v tomto ohledu řadí mezi 11 nejlepších hráčů v NHL.
„Jeho hra doznala obrovského zlepšení. Daleko častěji vyhrává souboje v rozích kluziště, což samozřejmě podporuje jeho ofenzivní choutky. A když vyhrává souboje jeden na jednoho, vymýšlí finesy s kotoučem, nebojí se jít do brány hlava nehlava, pak víte, že Mikko je zase ve svém živlu,“ řekl Veilleux.
„Když nastanou složité časy, za nikoho a nic se neschovává, a snaží jít příkladem všem svým spoluhráčům,“ přidal se trenér Yeo. Nicméně nadále bude pravidlem, že jeden pohled do tváře Mikko Koiva bude patrnějším důkazem o výsledcích jeho týmu, než celé knihy statistik.
„Snažím se chovat pořád stejně, ať už se vyhrává nebo prohrává. Ale pokud se věci nevyvíjejí podle vašich představ, bez ohledu na to, kolik úsilí tomu věnujete, pak je těžké zůstat nad věcí. Chcete dát všem najevo, že prohry neberete na lehkou váhu a snažíte se, seč můžete, změnit sled událostí. S tímto týmem jsem prožil mnoho dobrého i zlého. Ať už se mužstvu daří nebo nikoliv, vždy mu chci pomoci takovým způsobem, jaký považuji za správný. Možná se vám to může jevit jako pošetilost, ale já prostě dělám jen to, v co věřím. A tak to budu dělat až do doby, než definitivně pověsím brusle na hřebík,“ dodal Koivu.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -