- Reklama -

Dnešní den v historii: Gretzky a jeho rekordní 51zápasová bodová jízda

- Reklama -

Wayne Gretzky je držitelem mnoha impozantních rekordů. Čtyřikrát pokořil hranici 200 bodů, v jedné sezoně dokázal nastřílet 92 branek, devětkrát získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a dokonce desetkrát trofej Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče.
V ročníku 198384 vytvořil další z řady unikátních milníků, který bude stěží někdy překonán. Hokejistovi s přezdívkou „The Great One“ se povedlo bodovat v 51 zápasech v řadě! Od vhození úvodního buly nové sezony 5. října 1983 až do 27. ledna 1984 bodoval v každém duelu. Připočteme-li k tomu ještě předcházející ročník, bodová šňůra činí dokonce 61 utkání.
Během 51zápasového maratonu se Gretzkymu dvakrát povedlo nasbírat v jednom utkání osm bodů – proti New Jersey (3+5) a Minnesotě (4+4). V souboji s Winnipegem zaznamenal sedm bodů, proti Quebecu šest a po pěti bodech si připsal v sedmi zápasech.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Gretzkyho rekord malém skončil na čísle 43. V 44. duelu proti Chicagu totiž skóroval do prázdné branky až dvě vteřiny před koncem souboje; šlo o jeho jediný bod večera.
„Devětadevadesátka“ v duelu proti Los Angeles 20. ledna inkasovala tvrdý hit od Davea Taylora. Gretzkyho začalo trápit rameno, přesto v následujících třech mačích přidal dvě branky a čtyři asistence.
Gretzkyho sérii shodou okolností utnuli Králové z LA 28. ledna. V průběhu famózní jízdy si Gretzky připsal 61 branek a 92 asistencí, tedy 153 bodů. Magickou hranici 100 bodů se mu přitom povedlo pokořit po pouhých 34 zápasech sezony!
Kvůli poraněnému ramenu vynechal kapitán Oilers nadcházejících šest klání, přičemž v pěti z nich Edmonton utrpěl porážku (včetně debaklu na ledě Hartfordu Whalers 0:11).
Na jaře 1984 Gretzky vyhrál první ze svých čtyř Stanley Cupů

Jakmile se ale nejdůležitější hráč týmu vrátil do sestavy, začali Olejáři opět vítězit. Gretzky ve zbývajících 22 zápasech nebodoval pouze dvakrát. Sezonu zakončil s bilancí 87 gólů a 118 asistencí (205 bodů). Gretzky hrál vlastní ligu, o čemž svědčí fakt, že kanadské bodování vyhrál s náskokem 79 bodů! Na druhém místě skončil jeho spoluhráč, obránce Paul Coffey se 126 body.
K vyrovnání rekordu se nejvíce přiblížil Mario Lemieux v ročníku 1989-90, když bodoval v 46 utkáních v řadě, v nichž posbíral 103 bodů. Jeho stíhací jízda ale předčasně skončila kvůli problémům se zády.
Edmonton na jaře 1984 dokráčel k prvnímu Stanley Cupu v klubové historii. Zahrneme-li Gretzkyho 13 tref ve vyřazovacích bojích do statistik, pak v jedné sezoně dokázal nastřílet 100 branek. Není pochyb o tom, že lepší hokejista v dějinách NHL nikdy neexistoval.
Gretzkyho branka proti New Jersey ze 27. ledna 1984, díky které rozšířil bodovou sérii na 51 utkání

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -