- Reklama -

Dnešní den v historii: Gretzky díky 802. gólu v kariéře překonal Howea a stal se nejlepším střelcem všech dob

- Reklama -

Psal se 23. březen 1994. Kapitán Los Angeles Kings Wayne Gretzky v utkání proti Vancouveru Canucks vstřelil 802. gól v základní části, čímž se odtrhl od Gordieho Howea a stal se nejlepším střelcem NHL všech dob.
„Vstřelit 802 branek je něco zvláštního a výjimečného. To, že jsem byl schopný a měl jsem štěstí tuto hranici překonat, mě někdy vede k tomu, že si sednu a začnu se usmívat,“ prohlásil „The Great One“.
Gretzkyho moment přišel v 35. minutě zápasu. Útočník Luc Robitaille v útočném pásmu nahrál Gretzkymu, který puk posunul na najíždějícího obránce Martyho McSorleyho, jenž mu přihrávku oplatil a lídr Králů tak skóroval do prázdné branky. Tehdejší domácí stánek Los Angeles Great Western Forum explodoval nadšením.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Šlo o tak velký okamžik, že se souboj po Gretzkyho brance přerušil a přítomní novináři ho začali zpovídat přímo na ledové ploše! Gretzky na pozápasové tiskové konferenci prohlásil, že si byl jistý, že mu McSorley přihraje nazpátek.
Jen pro doplnění: Kings podlehli Vancouveru 3:6.
Přestože šlo o historický zápis, měl Gretzky paradoxně výčitky.
„Po překonání toho rekordu jsem se cítil trapně, protože hokej se od té doby hodně změnil. Tehdy bylo v Lize jen šest týmů. I když se soutěž později rozšířila na dvanáct mužstev, pořád se hrál mnohem více defenzivní hokej. Vzpomínám si, jak jsem říkal tátovi: ‚Páni, to byla docela jiná doba. Možná, že by u toho rekordu měla být hvězdička (poznámka, která by na to upozorňovala).‘ Táta mi na to odpověděl: ‚Musíš to prostě přijmout, protože Gordie je skutečně nadšený z toho, co děláš. Až jednou někdo překoná tvoje rekordy, pokud se někdo takový objeví, měl bys za to být vděčný tak, jako je teď vděčný Gordie.‘ Poslechl jsem tátu a začal k tomu přistupovat přesně takhle,“ prozradil Gretzky.

Luc Robitaille, Wayne Gretzky a Marty McSorley po zápase s Vancouverem pózují s pukem, s nímž Gretzky překonal rekord Gordieho Howea

„Když jsem překonal Gordieho v počtu bodů, byl u toho a stali jsme se opravdovými přáteli. Když jsem pokořil rekord Phila Esposita v počtu branek dosažených v jedné sezoně (1981-82), přišel ke mně.“
„Pamatuju si, jak jsem si říkal, že mám ohromné štěstí. Tito hráči milují hokej. Mezi takovými osobnostmi, jakými byli Guy Lafleur, Bobby Orr, Bobby Hull, Gordie Howe, Phil Esposito, neexistovala žádná nevraživost. Takhle to cítím,“ popisuje „devětadevadesátka“.
„Pokud někdo překoná moje rekordy, budu první, kdo takovému hráči potřese rukou. Můžete udělat pouze to, co jste dokázali. Pokud víte, že jste do toho vložili maximální úsilí a pracovali jste tak tvrdě, jak jste jen mohli, nikdo vám nic nevezme. Jestli vás někdo předběhne, postavíte se, podáte mu ruku a řeknete: ‚Dobře pro tebe. Velmi dobrá práce.‘“
Nejlepší hokejista všech dob zakončil v roce 1999 svůj střelecký účet na 894 brankách, k nimž přidal 1963 asistencí. Jeho 2857 bodů jen stěží někdo překoná.
Gretzkyho 802. branka v základní části, díky níž přepsal dějiny NHL

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -