- Reklama -

Dnešní den v historii: Před 125 lety se zrodil Stanley Cup

- Reklama -

Před 125 lety přišel Sir Frederick Arthur Stanley, také známý jako Lord Stanley z Prestonu, s návrhem trofeje, která by se udělovala nejlepšímu kanadskému mužstvu sezony. Nevědomky tím navždy změnil podobu ledního hokeje.
Psal se 18. březen 1892. V Ottawě se uskutečnil banket, kterého se zúčastnili všechny osobnosti tehdejší kanadské hokejové scény, vyjma zástupců týmu Quebec Hockey Club, kteří zaslali omluvný telegram.
Tehdejší generální guvernér Kanady Stanley se večera paradoxně nezúčastnil. Proto napsal dopis, ve kterém představil myšlenku na hokejový pohár. Přečtením dopisu pověřil svého pobočníka, který byl na banketu přítomen.
„Po nějaký čas jsem přemýšlel o tom, že by nebylo špatné, kdyby každý rok vyzvalo úřadující kanadské mistrovské mužstvo jiný tým o pohár. V současnosti vítězové nic viditelného nezískávají. Vezmu-li v potaz všeobecný zájem, který zápasy vyvolávají, důležitost fair-play a obecně uznávaných pravidel, jsem ochoten věnovat pohár, jenž si budou vítězové rok od roku předávat,“ stálo v dopise.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Nejsem si jistý, jestli jsou současná pravidla soutěže uspokojující. Stálo by za zvážení, zdali by nebylo lepší, kdyby každý s každým hrál doma i venku.“
Stanleyho nápad se setkal s nadšenými reakcemi. Pohár, který byl vyroben v anglickém Sheffieldu, nesl původně jméno „Dominion Hockey Challenge Cup“, ale od začátku mu nikdo neřekl jinak než Stanley Cup. Jako první v dějinách si Stanleyho pohár odnesli v roce 1893 hokejisté Montrealu Amateur Athletic Association.
Zajímavostí zůstává, že výroba Stanley Cupu stála v přepočtu na dnešní kurz mezi 48,67 až 51 dolary. K 125. výročí jedné z nejslavnějších sportovních trofejí na světě vydala kanadská mincovna The Royal Canadian Mint pamětní minci (více ZDE).
Lord Stanley, otec nejprestižnější hokejové trofeje

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -