- Reklama -

Dnešní den v historii: před 22 lety Jágr jako první Evropan v dějinách NHL vyhrál Art Ross Trophy

- Reklama -

Na den přesně před 22 lety, 3. května 1995, se Jaromír Jágr stal prvním evropským hráčem, jenž si vysloužil trofej Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče sezony. Rodák z Hnidous u Kladna si ve výlukou poznamenaném ročníku připsal v 48 zápasech 70 bodů stejně jako Eric Lindros, ale díky vyššímu počtu branek (32:29) připadlo toto ocenění Jágrovi.
„Je to velká čest. Nikdo to přede mnou (z Evropanů) nedokázal. Být první je obrovská věc,“ váží si tohoto zápisu Jágr.
Mario Lemieux kvůli zdravotním problémům vynechal sezonu 1994-1995 úplně a role hlavního tahouna připadla na Jágra.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Byl to pro něho přelomový rok. Ten rok hrál fenomenálně, byl opravdovou hvězdou mužstva,“ tvrdí Luc Robitaille, tehdejší Jágrův spoluhráč.
„Ubránit ho bylo neskutečně těžké. Nechtěl vám odevzdat puk a nikdy jste ho o něj nemohli obrat,“ vychvaluje Jágrovy schopnosti Michael Peca, jenž v letech 1997 a 2002 dvakrát získal Frank Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.
Druhý nejproduktivnější hokejista v historii NHL se ve své zámořské kariéře radoval z Art Ross Trophy pětkrát, přičemž v letech 1998 až 2001 ji vyhrál čtyřikrát v řadě.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -