- Reklama -

Dnešní den v historii: Před 35 lety nastřílel Gretzky v jedné sezoně 92 branek

- Reklama -

Před 35 lety, 28. března 1982, vstřelil Wayne Gretzky proti Los Angeles Kings svůj poslední, 92. gól v základní části ročníku 1981-82. Edmonton se tehdy radoval z výhry 6:2.
„The Great One“ nebyl k zastavení. Výše zmíněnou sezonu zakončil s neuvěřitelnou bodovou bilancí 212 bodů! Díky tomu si z předávání cen odnesl Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, Hart Trophy udělovanou nejužitečnějšímu hráči pro svůj tým (uděluje jí Asociace profesionálních novinářů) a Lester B. Pearson Award (dnes trofej Teda Lindsayho, obdoba Hart Trophy, o níž rozhodují sami hráči).
Gólově šlo o jeho nejlepší rok v kariéře, nikoli však bodově. V ročníku 1985-86 se mu povedlo nastřádat o tři body navíc.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Z týmového hlediska jaro 1982 nedopadlo úspěšně. Olejáři se z play-off pakovali už v prvním kole po prohře z LA 2:3 na zápasy. Už o rok později ale nakoukli do prvního finále Stanley Cupu proti New Yorku Islanders, v němž sice ještě neuspěli, ale za dalších dvanáct měsíců se Ostrovanům pomstili.
Gretzky přepsal rekord v počtu gólů dosažených hráčem v jedné sezoně 24. února 1982 na ledě Buffala, když zaznamenal 77. branku. Překonal tak 76 zásahů Phila Esposita z ročníku 1970-71.
Jak centr Edmontonu prohlásil o několik let později, i přes mimořádně vysokou střeleckou produktivitu nebyl se svým počinem nejspokojenější, jelikož si myslel, že svůj zápis mohl ještě vylepšit. Jenže v posledních dvou zápasech základní části si připsal „jen“ čtyři asistence.
„Bylo vzrušující dostat se na 92 tref, ale z určitého pohledu jsem sám sebe zklamal kvůli tomu, že jsem nedosáhl na stovku. Možná jsem měl na sebe víc tlačit,“ prozradil Gretzky.
24. únor 1982 – den, kdy Gretzky pokořil rekord Phila Esposita

Top 10 momentů v kariéře „The Great One“ podle TSN. Milník v podobě 92 branek se umístil na třetí pozici
https://www.youtube.com/watch?v=DFhB_VyoEro

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -