- Reklama -

Do NHL se hned tak nevrátím, říká Gretzky

- Reklama -

Naposledy byl nějakým způsobem spojen s NHL na podzim 2009, kdy se vzdával funkce hlavního trenéra Phoenix Coyotes a zároveň zbavoval svého vlastnického podílu v klubu. Od té doby je Wayne Gretzky znovu jen hokejovým fanouškem.
„Lidé se mě hodně ptají, dobří přátelé dokonce denně, jestli se nechci vrátit v nějaké funkci. Vždycky jim odpovídám, že ‚nikdy‘ je sice hodně dlouhá doba, ale momentálně k ničemu podobnému pravděpodobně nedojde,“ prozradila hokejová legenda o víkendu v zákulisí Staples Centra v Los Angeles, kde byla přítomna odhalení sochy Lucu Robitailleovi.
Gretzky strávil u Kings třetinu své aktivní hokejové kariéry, takže jeho srdci jsou hodně blízcí, víc než povzbuzování a potlesk si pro ně ale neschovává.
„Jsem jejich velkým fanouškem. Obdivuju, co udělali pro hokej nejen ve městě, ale obecně. Dean (Lombardi) odvedl úžasný kus práce a Darryl (Sutter) je nejlepším trenérem na světě. Dokud je někdo neporazí, tak tomu bude. Je opravdu výjimečné, co tady předvádějí. Cítím to jako fanoušek, stejně jako ostatní. Je radost sledovat Krále při hře,“ rozplývá se Gretzky nad dvojnásobnými vítězi Stanley Cupu z posledních tří let.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ačkoliv je obchodním partnerem Billa Foleyho, jenž touží přivést NHL do Las Vegas, sám se v záležitosti neangažuje. Přesto svému společníkovi drží palce.
„Doufám, že to bude fungovat. Pro náš sport by to bylo skvělé. Hokej expanduje z Kalifornie a lepší lidi byste k tomu nenašli,“ vychvaluje Gretzky investiční skupinu Hockey Vision Las Vegas, které se během necelého měsíce podařilo prodat 8 tisíc poukázek (v cenovém rozpětí 150 až 900 dolarů) na permanentní vstupenky na potenciální zápasy prozatím neexistujícího klubu. Vedení NHL přitom určilo hranici deseti tisíc, aby s Foleym a jeho partnery pokračovalo v předběžných rozhovorech. Jestliže vše půjde podle představ budoucích vlastníků, prvního ligového zápasu by se Las Vegas dočkalo na podzim 2016.
Pokud jde o Gretzkyho, jeho vztahy s vedením NHL byly dlouhou dobu velice vlažné, což souviselo s nedořešenými finančními záležitostmi ještě z dob jeho působení ve Phoenixu. Až v roce 2013 liga souhlasila, že mu vyplatí mzdu, kterou mu dlužil bývalý vlastník Coyotes Jerry Moyes. Od té doby se hladina vzájemných vztahů pomalu ustaluje.
„Gary Bettman a Bill Daly vždycky dávali najevo – soukromě i veřejně, že jsem vždy vítán. Nemohli se ke mně chovat lépe,“ uznává svůj díl viny Gretzky. „Řeknu na rovinu, že nejde o ideální manželství, ale to neznamená, že neuznávám, co oni i liga pro hokej dělají. Zachovali se ke mně dobře, takže z tohoto pohledu je vše v pořádku.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -