- Reklama -

Do NHL v Kristových letech. Zeppovi se trpělivost vyplatila

- Reklama -

Brankářská jednička Philadelphie Steve Mason je minimálně na tento víkend mimo hru kvůli problémům se zády, jenže Flyers hrají dva zápasy během dvou dnů. Sobotní duel s Torontem odchytal Ray Emery, do nedělního střetnutí s Winnipegem nastoupí další muž v hierarchii gólmanů klubu z Pennsylvánie – a tím je Rob Zepp. Premiéry ve slavné soutěži se dočká tři a půl měsíce po svých 33. narozeninách.

Pokud je vám jeho jméno povědomé, sledujete zřejmě pozorně evropský hokej, především nejvyšší německou soutěž. V ní rodák ze Scarborough v kanadské provincii Ontario strávil posledních sedm sezón. Předtím chytal dva roky ve finské Lappeenrantě. Hledáte-li nějaké Zeppovy otisky v soutěžích za mořem, musíte zpět až do výlukové sezóny 2004-05, během níž oblékal dres mužstva Florida Everblades v ECHL.
Tam a občas i do Lowellu v AHL ho umisťovali Carolina Hurricanes, kteří ho v roce 2001 draftovali ve čtvrtém kole. Že to bývalý gólman Plymouthu (OHL) nebude mít při vstupu mezi hokejovou smetánku snadné, ukázala už skutečnost, že k draftu byl přihlášen podruhé. O dva roky dříve si ho rovněž ve čtvrtém kole vybrali Atlanta Thrashers, ale nenabídli mu nováčkovskou smlouvu.
„V posledních letech bylo pár kluků, co se do NHL dostali přes evropské soutěže. Tim Thomas a Viktor Fasth šli do zámoří až po třicítce a podívejte, jak byli a jsou úspěšní, především Tim,“ prozrazoval v červenci při podpisu smlouvy s Flyers, čím živil svoje naděje. „Takovéhle příběhy jsou pro kluky jako já inspirací a motivací.“
„Člověka samozřejmě během kariéry čas od času přepadnou pochyby, zda někdy dostane v NHL šanci, ale já tomu pořád věřil. Potřeboval jsem jen dostat příležitost. Jedna se naskytla v létě u Letců a další se objevila nyní,“ děkuje managementu Philadelphie.
Zepp podepsal s Flyers hned první den po otevření hokejového trhu roční dvoucestnou smlouvu za 600 tisíc dolarů. Velice dobře se uvedl v přípravném kempu, ale v konkurenci Masona s Emerym bylo jasné, že zamíří na farmu. Bylo mu však přislíbeno, že zůstane v hledáčku stavitelů prvního týmu.
„Když jsme ho posílali na farmu, řekl jsem mu, že v kempu předvedl to nejlepší, co mohl, a že pokud někdo vypadne ze sestavy, můžeme využít toho komfortu, že ho můžeme povolat a dát mu příležitost. Ta chvíle teď nastala,“ říká generální manažer Ron Hextall.


Po dnešním dopoledním tréninku si nikdo nevychutnával pozornost novinářů více než Zepp, který díky dvojímu občanství pronikl už i do německého národního týmu. Dobře věděl, že od naplnění životního snu ho dělí jen pár hodin.
„Před deseti nebo patnácti lety by něco takového zřejmě nebylo možné, ale teď možná zjistí víc klubů, že jsou tu kluci, co se jim ztratili z dohledu,“ přeje Rob Zepp úspěch i případným následovníkům.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -