- Reklama -

Do přípravného kempu Red Wings půjde Mrázek jako jednička, smlouvu na novou sezónu ale zatím nemá

- Reklama -

Gólman Detroitu Petr Mrázek má za sebou zatím nejúspěšnější sezónu v NHL. Spolehlivé výkony mu přinesly pozornost zámořských hokejových expertů, kteří ho považují za jednoho z nejslibnějších brankářských talentů současnosti.
Mrázek odchytal v základní části soutěže 54 zápasů a ve všech statistikách si vedl lépe, než jeho o osm let zkušenější kolega Jimmy Howard. V lednu se o něm mluvilo jako o jednom z aspirantů na Vezinovu trofej určenou nejlepšímu brankáři soutěže.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ostravský rodák se sice do finálové trojice nedostal, v týmu Red Wings si však vydobyl silnou pozici, což potvrzují mimo jiné i slova generálního manažera Kena Hollanda pro torontskou rozhlasovou stanici The Fan 590:
„Petr Mrázek vstoupí do přípravného kempu jako naše brankářská jednička, ale je mu teprve čtyřiadvacet. Myslím si, že v určité chvíli může chytat ve více zápasech, ale bude to už v příští sezóně? Naznačuji tím, že potřebujete dva kvalitní brankáře,“ dodal.
Mrázkovi letos skončila smlouva s Red Wings, díky níž si v posledním ročníku National Hockey League vydělal 738 tisíc dolarů. Na začátku července se může stát chráněným volným hráčem.
„Musíme si s Petrem a jeho agenty sednout a dohodnout podmínky nové smlouvy. V průběhu příštího týdne se sejdeme a uvidíme, jak na tom budeme s našimi gólmany,“ uvedl šedesátiletý Holland.
V základní části uplynulé sezóny vychytal Mrázek 27 výher, procentuální úspěšnost zákroků měl 92,1 a zaznamenal průměr 2,33 gólu na zápas. Ve čtyřech utkáních udržel čisté konto. Při třech duelech play off vytáhl úspěšnost na 94,5 procenta a dostal 1,36 branky na utkání. Navíc si připsal jeden shutout.
„V lize je jen pár pracovitých gólmanů, kteří dokážou odehrát v jedné sezóně 70 utkání a mohou pokračovat v chytání na určité úrovni díky věku, schopnostem, zkušenostem a mnoha jiným věcem. Věříme, že by z něj takový gólman mohl vyrůst, ale je mu teprve čtyřiadvacet,“ upozorňuje Holland.
„Vůči němu i organizaci by nebylo férové, kdybychom ho teď nechali chytat 70 utkání a bez ohledu na výkony ho drželi v brankovišti. Nemyslím si, že by to prospívalo hráčskému rozvoji. Musíte stavět svoje hráče do situací, aby byli úspěšní,“ vysvětluje.
Třiadvacetiletý Mrázek sice vytlačil Jimmyho Howarda z pozice jedničky, ovšem ten má ještě smlouvu na další tři sezóny a Ken Holland ho v žádném případě neodepisuje.
„Mít v týmu kvalitního náhradníka a skutečně dobrého druhého brankáře, jenž by Mrázkovi kryl záda a dal mu možnost si oddechnout, je v nejlepším zájmu Petra i Red Wings. Mrázek letos odchytal zhruba padesát utkání, ale v polovině února mu začala docházet šťáva a my jsme snažili dát příležitost Howardovi. A myslím si, že nám zachránil sezónu, když náš postup do play off visel na vlásku,“ uzavírá Holland.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -