- Reklama -

Do Síně slávy míří Fjodorov, Lidström, nebo Pronger

- Reklama -

Bývalý útočník Sergej Fjodorov a obránci Nicklas Lidström, Chris Pronger a Phil Housley se stanou novými členy hokejové Síně slávy v Torontu. Oficiálně do ní budou uvedeni 9. listopadu a spolu s nimi se ocenění dočkají také někdejší americká reprezentantka Angela Ruggierová, majitel Caroliny Hurricanes Peter Karmanos ml. a bývalý útočník Bill Hay.
„Je velmi vzrušující být uveden společně s takovými osobnostmi. Je velká čest být členem Síně slávy a je to něco, co jsem během své kariéry ani neočekával,“ prohlásil Pronger, který se v roce 2000 stal prvním obráncem od Bobbyho Orra, který získal v jedné sezóně Hart Trophy i Norris Trophy. Navíc je členem Triple Gold Clubu – Stanley Cup získal v roce 2007 jako hráč Anaheimu a v dresu Kanady vyhrál dvakrát olympiádu a MS 1997.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Pronger patřil mezi beky, jejichž hru tělem ve své době pořádně pocítila spousta protihráčů. V NHL odehrál 18 sezón a vystřídal pět klubů, přičemž v každém z nich byl pořádně vytížený. Během dvou sezón v St. Louis hrával dokonce v průměru 30 minut za zápas, v letech 1998-2010 pak býval jeho ice-time pravidelně kolem 25 minut za zápas! Jeho kariéru předčasně ukončily otřesy mozku, poslední zápas odehrál v listopadu 2011.
Podobně nepostradatelný býval ve své době i Nicklas Lidström v Detroitu, kde odehrál celou svou kariéru v NHL. „Pan dokonalý“ vyhrál sedmkrát Norris Trophy, z roku 2002 má jako první Evropan Conn Smythe Trophy a čtyřikrát se s Red Wings radoval ze Stanley Cupu. A stejně jako Pronger má na kontě i zlato z olympiády a mistrovství světa, ovšem v dresu Švédska.
„Když jsem vyrůstal, byl mým idolem Börje Salming. Tehdy to byl jediný hráč, ke kterému jsem vzhlížel. To se změnilo, když jsem přišel do Detroitu. Kapitánem týmu byl Steve Yzerman a já měl možnost pozorovat zblízka, jak tvrdě dřel a ve velkých zápasech hrál ještě lépe než normálně. Hodně mě v kariéře ovlivnil,“ řekl Lidström, jenž během 20 let v NHL odehrál 1564 zápasů, což jej v historické tabulce řadí mezi obránci na čtvrté místo.
Do Síně slávy jej doprovodí jiný spoluhráč ze slavné éry Red Wings – Sergej Fjodorov. Oba Detroit draftoval v roce 1989 a později se ve stejném dresu radovali ze tří triumfů ve Stanley Cupu. „Byli jsme spoluhráči několik let a Sergej mi hodně pomáhal a ukázal, jak se správně připravovat,“ vysekl poklonu bývalému parťákovi z kabiny Lidström.
„Myslím, že jsme si to tehdy užívali tak, jak to co nejvíce šlo,“ kontroval Fjodorov, držitel Hart Trophy z roku 1994 a dvojnásobný vítěz Selke Trophy. V 90. letech byl Fjodorov mozkem ruské formace Red Wings s Igorem Larionovem a Vjačeslavem Kozlovem na křídlech a Vjačeslavem Fetisovem a Vladimírem Konstantinovem v obraně. Jeho začátky v NHL ale nebyly jednoduché. V roce 1990 se odmítl vrátit s ruskou výpravou z Her dobré vůle v americkém Seattlu.
„Rozhodl jsem se tehdy opustit svou zemi kvůli snu hrát v NHL. Bylo to těžké rozhodnutí, ale byl jsem tehdy velmi mladý, bylo mi dvacet. Možná jsem ani pořádně nevěděl, co dělám, ale mým snem bylo hrát hokej před dvaceti tisíci lidmi. Tak, jak jsem to zažil v Super sérii s CSKA pár let předtím,“ vzpomínal Fjodorov, který v NHL odehrál 18 sezón a kromě Detroitu oblékal také dresy Anaheimu, Columbusu a Washingtonu.
Zatímco Lidström, Fjodorov a Pronger se do Síně slávy dostali hned při první možné příležitosti, Phil Housley po ukončení kariéry čekal 12 let. „Hráči, kteří se tam dostali přede mnou, jsou skvělí a zasloužili si to. Ale během těch dlouhých let jsem míval pochyby, jestli se také dočkám. Každé léto jsem sledoval, kdo je novým členem a na mě se nedostávalo. Tak konečně se dočkám také,“ oddechl si hráč, kterému v historickém pořadí obránců patří čtvrté místo a v pořadí amerických hráčů je dokonce třetí za Brettem Hullem a Mikem Modanem. Reprezentoval USA na olympiádě 2002 a dvakrát na Kanadském poháru.
Angela Ruggierová je olympijskou vítězkou z roku 1998, americké reprezentaci pomohla čtyřikrát vyhrát mistrovství světa. Patří mezi vůbec nejlepší americké hokejistky všech dob. „Měla jsem hodně předchůdkyň, především Cammi Granato nám vyšlapala cestičku. A jsem ráda, že jsem mohla jít v jejích stopách,“ prohlásila.
Bill Hay byl v 60. letech prvním hráčem, jenž promoval na americké univerzitě a dotáhl to až do NHL, kde hrával za Chicago. Dlouhá léta pak pracoval jako prezident kanadského hokejového svazu a stejnou funkci zastával i v Calgary Flames.
Peter Karmanos ml. se v hokeji pohybuje přes 40 let. Začínal s mládežnickými programy a třicet let vlastnil tým v juniorské ontarijské lize. V roce 1994 koupil tým Hartford Whalers a přesunul jej do Raleighu, kde se z něj v roce 1997 stali Carolina Hurricanes.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -