- Reklama -

Dojemná chvíle. Ray Bourque po 22 letech čekání pozvedl nad hlavu Stanley Cup

- Reklama -

Hokej přináší fanouškům a hráčům nespočet krásných momentů, které se navždy zapíší do jejich srdcí. Přesně takový je i příběh Raye Bourquea, legendárního obránce, který se vysněného Stanley Cupu dočkal v posledním zápase kariéry. Je to jedna z nejdojemnějších kapitol, kterou kdy dějiny NHL napsaly.
Sto osmdesát centimetrů vysokého beka si na draftu 1979 zamluvili Boston Bruins jako osmého v pořadí. Hned v první sezoně 1979–80 zaznamenal kanadský obránce 65 bodů a vysloužil si nejen Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, ale také nominaci do All-Star týmu, což se do té doby žádnému zelenáčovi nepovedlo.
V roce 1985 se Bourque spolu s Rickem Middletonem ujal funkce kapitána. O tři roky později se v této roli osamostatnil. Přestože Bourque sbíral body po hrstech – nejvíce v sezoně 1983-84, kdy si jich připsal 96 – úspěch v play-off se Medvědům vyhýbal. Dvakrát sice došli až do finále (v letech 1988 a 1990), ale v obou případech je o nejcennější trofej obrali hráči Edmontonu Oilers, přestože ve druhém finále už za kanadský klub nehrál Wayne Gretzky.
Úspěch nepřišel ani v následující dekádě. Bourque se během své kariéry v Bostonu stal rekordmanem klubu v počtu odehraných sezon (21), zápasů (1518), nasbíraných asistencí (1111) i bodů (1506). Trofeje Lorda Stanleyho se ale nedočkal. Proto se kapitán Bruins rozhodl požádat klub o výměnu. Jak se později ukázalo, byl to osudový krok.
Bourque chtěl do týmu, kde by měl největší šanci na zisk Stanley Cupu. Vedení Bostonu ho vyměnilo do Colorada, které v té době náleželo ke špičce. Na jaře 2000 ale útok na Pohár nevyšel, Avalanche prohráli v sedmém zápase finále Západní konference s Dallasem.
Kruh se uzavřel až o rok později. Denverský tým kraloval základní části a dominanci potvrdil i ve vyřazovacích bojích. Ve finále se tým kapitána Joea Sakica střetl s New Jersey Devils, posledními vítězi, za které váleli Patrik Eliáš s Petrem Sýkorou. Ďáblové se ujali vedení 3:2 v sérii a jejich obhajoba byla na spadnutí. Colorado se ale nevzdalo a sérii dokázalo obrátit. Rozhodující sedmý zápas na domácím ledě zvládlo poměrem 3:1. Přesně před 15 lety, 9. června 2001, se tak Ray Bourque ve svém třetím finále konečně dočkal vytouženého Stanley Cupu.
Výjimečnost chvíle korunoval Joe Sakic. Je nepsanou tradicí, že kapitán mužstva zvedá Stanley Cup nad hlavu jako první. V tomto případě ale Sakic jen převzal trofej z rukou komisaře Garyho Bettmana a právo zvednout Pohár jako první přenechal Bourqueovi. V tu chvíli se završil jeden z nejkrásnějších hokejových příběhů všech dob.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -