- Reklama -

Dokázal to. Alex Ovečkin je definitivně mezi legendami

- Reklama -

Už dlouhá léta má přezdívku The Great 8. O tom, že je vynikajícím hokejistou, nebylo pochyb hned od jeho vstupu do NHL. Sedm trofejí pro nejlepšího střelce ligy hovoří za vše. Po opakovaných výpadcích v play-off však stále dokola poslouchal posměšky o tom, že nikdy nevyhrál ten pohár. Letos však Alex Ovečkin dodal svému odkazu ten největší lesk – Stanley Cup a k němu rovnou i Conn Smythe Trophy. Pomineme-li olympijské zlato, nechybí tomuto legendárnímu střelci ve sbírce vůbec nic.
Fanshop týmu
Dvaatřicetiletý Rus byl ve vyřazovací části nezastavitelný. Ve čtyřiadvaceti duelech nasbíral celkem 27 bodů a s patnácti brankami se stal nejlepším střelcem letošního play-off, když díky účasti ve finále o jeden zásah předstihl Marka Scheifeleho z Winnipegu. Od roku 2005 dokázal nastřílet patnáct branek ve vyřazovací fázi sezóny pouze Sidney Crosby v roce 2009.

Uznání a hlasy při volbě držitele Conn Smythe Trophy mu však zdaleka nepřinesly jen jeho góly. Na ledě odváděl spoustu černé práce, blokoval střely a především šel příkladem svým spoluhráčům. Konečně se projevil jako pravý lídr a kapitán. Zápasy emotivně prožíval, z každého gólu, ať ho dal kdokoli, se radoval jako malý kluk. Strašně moc na něm bylo znát, jak moc touží zvednout pohár nad hlavu. Tohle byla jeho mise a on ji splnil. Dokázal, že Washington může s Alexem Ovečkinem získat Stanley Cup.
„Vždycky hrál v play-off neskutečně, ale letos byl neuvěřitelný. Všechny věci dělal správně, bránil, blokoval střely, pro výhru obětoval všechno,“ prohlásil o svém kapitánovi Jay Beagle. Ovečkin bodoval v každém z pěti finálových duelů, celkem v sérii proti Vegas zaznamenal pět bodů za tři branky a dvě asistence.
Stal se teprve druhým hráčem narozeným v Rusku, jenž obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče play-off. Před čtrnácti lety si jej Capitals vybrali jako jedničku draftu a od té chvíle netoužil po ničem jiném, než přinést tomuto městu stříbrný pohár.
„Byl úžasný. Všichni jsme ho následovali. On ví, že jeden hráč tým nedělá. Pokud jsme měli letos vyhrát, potřebovali jsme, aby každý přispěl svým dílem. Všechno to ale začíná u něj,“ vysekl Ovečkinovi poklonu gólman Braden Holtby.
Ovi je teprve šestnáctým hráčem, který v základní části odehrál víc než tisícovku zápasů, než mohl poprvé zvednout nad hlavu Stanley Cup. A pouze jeden hráč ze zbylé patnáctky odehrál těch tisíc zápasů za tým, se kterým nakonec také vyhrál. Tím hráčem byl legendární kapitán Detroitu Steve Yzerman.

Ruský snajpr se letos stal nejlepším střelcem základní části i play-off. Posledním, komu se taková věc povedla, a navíc v tom roce vyhrál Stanley Cup, byl v sezóně 1980-81 fenomenální střelec Mike Bossy z New York Islanders.
Než si mohl vychutnat ten slastný okamžik, musel Ovečkin v základní části nasázet přes 600 branek. Takovou porci gólů během čekání na pohár nastříleli pouze Luc Robitaille (dočkal se v roce 2002 s Detroitem) a Dave Andreychuk (ten slavil v roce 2004 s Tampou Bay).
Ziskem Conn Smythe Trophy se zařadil do velmi vybrané společnosti. Jen pětice hráčů kromě něj se může pochlubit tím, že v kariéře získala Hart Trophy (nejužitečnější hráč), Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play-off), Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části) a Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části). Do této pětice patří Jean Beliveau, Guy Lafleur, Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Sidney Crosby.
Ovečkin (3x Hart, 1x Conn Smythe) je také čtvrtým hráčem historie, který má ve sbírce Conn Smythe Trophy a společně s touto cenou také alespoň tři Hart Trophy. Doplnil tak trojici Bobby Orr (3x Hart, 2x Conn Smythe), Wayne Gretzky (9x Hart, 2x Conn Smythe) a Mario Lemieux (3x Hart, 2x Conn Smythe).
Kouč Barry Trotz si vybavuje schůzku, kterou měl se svým kapitánem ve chvíli, kdy Caps prohrávali v sérii prvního kola s Columbusem 0:2 na zápasy. „Řekli jsme si, že zítra vyhrajeme a společně získáme pohár,“ vzpomíná kouč šampionů.
Jak řekli, tak i udělali. Oba na to čekali skutečně dlouho.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -