- Reklama -

Dokážou Oilers překonat druhé kolo play off? Takový je cíl, říká Connor McDavid

- Reklama -

Ta slova by měla viset v edmontonské kabině jako motto pro celou nadcházející sezónu. „Jedna sezóna kariéru nedělá,“ řekl Connor McDavid po jednom z tréninků na ledě ve Scotiabank Pond, kde se pomalu začíná chystat na příští ročník.
Dvacetiletý centr Oilers vstupuje do třetího roku nováčkovského kontraktu, po kterém začne platit jeho nová osmiletá smlouva na astronomických 100 miliónů dolarů. Za zády nechal ročník, ve kterém nasbíral 100 bodů (30+70), vyhrál produktivitu a stal se i neužitečnějším hokejistou základní části NHL. Tímto způsobem jej ocenili jak novináři, od kterých dostal Hart Trophy, tak protihráči, od kterých dostal Ted Lindsay Award.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Vedle osobních úspěchů však dosáhl dobrých výsledků i s celým týmem Olejářů. Právě McDavid byl podle odborníků hlavním důvodem, proč se Edmonton podíval poprvé od roku 2006 do vyřazovacích bojů. Překročil tam první kolo, ve druhém padl po statečném boji s Anaheimem až v sedmi utkáních.
To všechno klade na kapitána Oilers a jeho spoluhráče do příštích let obrovská očekávání. Fanoušci budou žádat víc a víc. Jenomže to nebude tak snadné. S Edmontonem už se bude počítat jako se silným týmem, soupeři se na něj víc zaměří a lépe připraví. McDavid se tím nicméně nemíní nechat rozhodit, na zvýšený zájem protihráčů je připravený.
„Nic by se nemělo změnit,“ říká. „Dokonce i v mém prvním ročníku, kdy jsme nebyli tak dobrým týmem, jsme si věřili a nečekali jsme od sebe nic jiného než vítězství. Nyní, když máme za sebou dobrý rok a účast v play off, máme v hlavách stejné myšlenky. Jediná věc, která se změní, že nás ostatní týmy nebudou tolik podceňovat. Nebudou čekat snadné zápasy, naopak, budou od nás čekat kvalitní výkony a my jsme na to připravení.“
Embed from Getty Images
Osobně se chystá na novou sezónu tak jako vždycky. V Torontu se svými trenéry. O přípravu jídelníčku se mu stará výživový specialista, sám kdysi špičkový hokejista, Gary Roberts. Na ledě absolvuje pod dohledem odborníků řadu speciálních cvičení. V rámci Power Edge Pro Campu podstupuje zhruba devadesátiminutové tréninky s dalšími hráči NHL, například s jednadvacetiletým obráncem Aaronem Ekbladem z Floridy.
Sám ví nejlépe, na co se musí zaměřit, aby se udržel mezi absolutní ligovou špičkou. Konkrétně pracuje na střele. Loni proměnil z 251 střel v branku jen 30, což je průměrná střelecká úspěšnost 11,9 procenta. Z šedesáti hokejistů, kteří vyslali na bránu soupeřů aspoň 200 střel, měl až 23. nejlepší střeleckou úspěšnost. Sidney Crosby z Pittsburghu byl s 17,3 procenty nejlepší.
„Snažíte se udržet svou hru na co nejvyšší úrovni, zlepšit střelu je můj hlavní cíl,“ potvrzuje McDavid. „Pak jde o celkovou hru, musím být dobrý v defenzivě, dobrý na vhazování, tohle všechno jsou důležité věci, když postupuje v play off.“
Letos na jaře došli do druhého kola, laťka je nastavena. Teď půjde o to ji překonat. „Takový je cíl,“ přikyvuje vůdce Oilers. „Tvrdě pracuji na tom, abych byl na sezónu dobře připravený. Cítím se docela dobře. Už se těším, až se vrátím do Edmontonu.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -