- Reklama -

Don Cherry na pranýři. Ve svém pořadu kritizoval imigranty

- Reklama -

Slavný glosátor Don Cherry si během poslední edice svého pořadu Coach’s Corner pořádně naběhl.
V přestávce sobotního zápasu mezi Torontem a Philadelphií obvinil přistěhovalce, že dostatečně nectí kanadské tradice. Své tvrzení demonstroval na Dni válečných veteránů a typických mákových květech, které údajně imigranti oproti zbytku kanadské populace nenosí.



„Bydlím ve městě Mississauga a nikdo…možná pár lidí…nosí mákový květ. V centru Toronta pak úplně zapomeňte, že by někdo květ nosil…Ale když vyjedete do malého městečka, jsou to řady lidí,“ začal Cherry svůj proslov, v němž se snažil vytyčit rozdíl mezi tradičním venkovem a multikulturní torontskou aglomerací.
„…vy, kteří jste se sem přišli a milujete způsob našeho života, kteří milujete naše mléko a med, byste měli být vděční alespoň tím, že obětujete pár dolarů a koupíte si mákový květ…“
„Tito chlapci obětovali svůj život, abyste si mohli užívat Kanadu, tito chlapci zaplatili nejvyšší cenu…,“ zvolil 85letý komentátor značně vyčítavý tón.
Jeho slova se stala rychle terčem obrovské vlny kritiky, která zaplavila kanadské sociální sítě. Stanice Sportsnet posléze záběry stáhla a vydala omluvné prohlášení.


Cherry byl mnohými Kanaďany obviněn z rasismu, přičemž vyčítavým atakům neunikl ani jeho parťák Ron MacLean. Ten je kárán za to, že známého morouse nezastavil.
Aféře přidává na rozměrech fakt, že je Cherry jedním z nejpopulárnějších Kanaďanů vůbec. Jeho glosátorský koutek pak patří v kolébce hokeje mezi nejsledovanější víkendové pořady.
Někdejší hráč a trenér NHL, jenž při svých glosách od hokeje rád „odskočí“ k jiným tématům, je zároveň mnohými Kanaďany považován za nepříjemný relikt minulosti. V zemi javorového listu, která si zakládá na toleranci a jinakosti, působí jeho výroky často nepatřičně.
Kromě problematického vztahu k menšinám zaujal v nedávné době také svým názorem na globální oteplování či pozápasové oslavy hokejistů Hurricanes. Lidi, kteří věří v klimatické změny, označil za „levičáky“ a hráče Caroliny za „bandu hňupů“.
Cherryho kritika přistěhovalců:

- Reklama -

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -