- Reklama -

Don Cherry nařčen z rasismu

- Reklama -

Kanadský hokejový komentátor televizní stanice CBC Don Cherry se ocitl v nelibosti fanoušků NHL. Část z nich jej obvinila z rasismu poté, co na kameru řekl, že kanadské týmy by měly využívat více rodilých hráčů a zásadně upozadit roli cizinců.
Excentrický Cherry, jenž se v přestávkovém bloku Coach’s Corner, který je součástí populárního pořadu Hockey Night in Canada, objevil v bílém saku s třešněmi, si ale z kritiky velkou hlavu nedělá. „Když se před časem podobně vyjádřil Henrik Sedin (kapitán Vancouveru Canucks), tak bylo vše v pořádku. Nevím, proč bych za stejný názor měl být označován za rasistu,“ sdělil na adresu nespokojených fanoušků moderátor.
Cherry svou image nekompromisního showmana podporuje také kontroverzními výroky při hodnocení jednotlivých hráčů. Před týdnem pohrdavě sepsul výkon levého křídla Montrealu Canadiens Maxe Pacioretty, kterého nazýval Pacaroni, pravděpodobně pro jeho italské kořeny. Naopak pochválil obránce Vancouveru Kevina Bieksu, ale toho zase přejmenoval na „Beeessku“.
Čeští příznivci hokeje mají určitě v živé paměti excelentní gólový blafák Tomáše Hertla do sítě brankáře Martina Birona v utkání proti NY Rangers. Někteří si možná pamatují až hysterickou reakci Dona Cherryho, který se nechal slyšet, že v Kanadě se tímto způsobem při jasném skóre gólmani neztrapňují.
Navíc Hertla varoval slovy: „Za tohle si tě někdo najde.“ Po likvidačním zákroku Dustina Browna, po kterém slávistický odchovanec nejen že dlouhou dobu nehrál, ale unikla mu i olympiáda, Cherry pouze suše konstatoval: „Ten mladý Rus dostal, co si zasloužil.“ Averze Cherryho vůči cizincům v NHL stála v minulosti pravděpodobně i za konfliktem s Finem Alpo Suhonenem, tehdejším (r. 1989) asistentem trenéra Winnipeg Jets. Cherry jej nazval „žrádlem pro psy“, ale to se vůbec nelíbilo majiteli Jets Barrymu Shenkarowi, který jej za tuto urážku hnal k soudu.
I přes svou problematickou povahu a výroky, jenž jsou mnohdy za hranicí slušnosti, je osmdesátiletý bývalý hráč AHL, NHL a také někdejší trenér Boston Bruins Don Cherry stále jedním z nejoblíbenějších komentátorů. O jeho popularitě v zemi javorového listu svědčí také sedmá příčka v anketě The Greatest Canadian (Největší Kanaďan, r. 2004).

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -