- Reklama -

Duel Čechů rozhodl Tatar. Polák makal od začátku do konce

- Reklama -

První start v sezóně, první vítězství. Navíc okořeněné skutečností, že na druhé straně stál krajan. Petr Mrázek se 28 zákroky podepsal pod výhru Detroitu nad Winnipegem 4:3, hlavní díl slávy však patří muži z trochu východněji položené země. Pět minut před sirénou vstřelil klíčový gól Tomáš Tatar.
Slovenský útočník už v polovině zápasu zvedal hosty na nohy krátce po inkasované brance, ale Jets měli při odchodu do kabin znovu navrch. Těsný náskok jim vydržel až do 53. minuty, kdy srovnal stav Justin Abdelkader, stejný hráč přihrál i Tatarovi na rozhodující gól. Michael Frolík díky asistenci zaznamenal čtvrtý bod z posledních tří utkání. Ondřej Pavelec počtvrté v řadě neuspěl, minule byl dokonce střídán.
Roman Polák byl na počátku první a na konci poslední gólové akce střetnutí mezi Torontem a Tampou Bay. Ve druhé minutě se po nahození českého obránce dostal ke střele David Clarkson,  osm sekund před koncem poslal ostravský rodák kotouč přes celé kluziště do opuštěné klece Lightning.
Maple Leafs v souboji dvou celků Atlantické divize zvítězili 5:2. Zápas se lámal v prostřední části hry. Nejprve poslal bývalým spoluhráčům pozdrav Richard Pánik, poté dvakrát skóroval James van Riemsdyk.
Hokejisté Dallasu vybojovali první domácí výhru po sedmi neúspěšných pokusech díky povedenému závěrečnému dějství. V jeho devatenácté sekundě přiťukl Aleš Hemský po vhazování puk Johnu Klingbergovi a švédský nováček svým prvním gólem v kariéře srovnal na 1:1. Po dalších 33 sekundách už Stars nad Arizonou vedli, vítězství stvrdil v 56. minutě Jason Spezza opět za Hemského asistence.
Jakub Voráček po jednozápasovém „výpadku“ znovu bodoval a vrací se do čela statistik NHL, Philadelphia však ve čtvrtek proti Minnesotě vyšla naprázdno. Když v 57. minutě srovnával po přihrávce českého útočníka Claude Giroux při přesilovce na 2:2, vypadalo to alespoň na prodloužení, 46 sekund před sirénou ho však odmítl Jason Zucker. Trenérovi Divochů vyšla sázka na nově sestavený útok vedený Charliem Coylem.
Na brankáře Darcyho Kuempera sází dlouhodobě, jeho kanadský svěřenec se mu odvděčil 37 zákroky. Divoši jsou v Centrální divizi těsně pod postupovou hranou.
V základní hrací době Radim Vrbata bránu trefil, při samostatných nájezdech už ne. Anaheimskému Ryanu Keslerovi se při prvním vystoupení proti jeho bývalému klubu vedlo v nájezdech obdobně, ale mohl se aspoň radovat z výhry.
Vrbata ve 32. minutě zblízka překonal Frederika Andersena jen půl  minuty poté, co se stejný kousek povedl Janniku Hansenovi, a Canucks v té chvíli mohli zapomenout na nevydařenou první třetinu. Jednobrankové vedení ale neudrželi, do prodloužení se šlo za stavu 3:3. Při nájezdech mířili do černého už jen hráči Ducks, kteří díky bodu navíc vystřídali Kosatky na čele Západní konference.
Celkové vedení v lize si upevnil Montreal výhrou 4:1 nad St. Louis. Max Pacioretty oslavil 26. narozeniny dvěma brankami včetně vítězné, Carey Price předvedl 31 zákroků. Canadiens zdolali Bluesmany poprvé od listopadu 2008, od té doby pětkrát ve vzájemných soubojích neuspěli.
Svým skromným dílem v podobě asistence k tomu přispěl také Jiří Sekáč. Českému zelenáčovi ubyl před utkáním další konkurent v ofenzivních řadách, po Travisi Moenovi vyměnili Habs také Reneho Bourquea.
Třemi brankami v prostřední dvacetiminutovce položili Senators základ k vítězství 3:2 nad Nashvillem. Závěrečnou, která padla ve 35. minutě, připravil Milan Michálek přihrávkou do levého kruhu na Jareda Cowena. Naděje Predátorů na zvrat dusil po přestávce dusil Robin Lehner. V závěrečném dějství napočítali švédskému brankáři patnáct zákroků, celkově 33.
Posledním z Čechů, který včera bodoval, je Tomáš Hertl ze San Jose, který asistoval Patricku Marleauovi v utkání s Floridou. Marleau v poslední třetině nejprve pohrdl šancí na vyrovnání při trestném střílení, ale 34 sekund před sirénou své pochybení odčinil. Za stavu 2:2 došlo na nájezdy, které pro Pantery symbolicky rozhodl Nick Bjugstad – autor obou jejich branek v základní době.
Andrej Nestrašil za Carolinu ještě nenastoupil, Jiří Tlustý se neprosadil. Hurricanes sice byli v Los Angeles aktivnějším mužstvem, ale obhájce titulu o letošní jubilejní desátou domácí výhru v řadě nepřipravili. Dvakrát na jejich branku odpověděli, potřetí už ne. Ve 23. minutě Tanner Pearson, nováčkovská hvězda úvodního měsíce sezóny,  po jedenáctizápasovém čekání znovu okusil gólovou radost.
Tři branky ze tří utkání, podruhé za sebou vítězná trefa – taková je bilance chicagského Patricka Kanea z posledních dnů. Po čtvrtku na něho nebudou v nejlepším vzpomínat v Calgary. Plameny si nicméně o porážku koledovaly. V první třetině vymazaly dvougólové manko jen díky dvojnásobné početní převaze, ve druhé musely znovu dotahovat. Kane rozhodl v 50. minutě po Hillerově nepřesné rozehrávce o zadní mantinel.
Washingtonský kapitán Alexandr Ovečkin si klíčovou brankou zápasu s Coloradem schoval na ještě pozdější dobu, do 55. minuty. Už předtím však přesvědčil o svých kvalitách gólovou přihrávkou Nicklasi Bäckströmovi. Capitals jsou po vítězství 3:2 třetí v  Metropolitní divizi, Avalanche padli na poslední příčku v Centrální divizi.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -