- Reklama -

Dupuisovi musí ředit krev, šest měsíců si nezahraje

- Reklama -

Mrtvice, rakovina štítné žlázy, krevní sraženina. V lékařských záznamech hokejistů Pittsburghu se v posledních letech objevují poněkud netypické diagnózy. Pascal Dupuis se během tohoto roku dostal kvůli jednomu z výše uvedených důvodů do péče doktorů dokonce dvakrát.
V lednu mu objevili krevní sraženinu v noze poté, co si zpřetrhal kolenní vazy. Teď se mu přesunula na plíce. Pětatřicetiletý útočník musí brát léky na ředění krve a na šest měsíců na hokej zapomenout. To je prakticky po celý zbytek sezóny, pokud se Tučňákům nepodaří postoupit do vyšších fází play off. A i kdyby ano, není jisté, zda bude Dupuis ještě schopný a ochotný nastoupit.
„Není to zrovna příjemná situace, ale takovéhle karty jsem dostal rozdány. Hokej je teď v mých myšlenkách na vedlejší koleji, nejdůležitější součástí mého života je nyní rodina. Musím se uzdravit kvůli nim,“ nezastírá, že ho napadají i myšlenky na konec kariéry.
Ta zatím čítá 853 zápasů v základní části a 97 utkání play off, odehraných postupně za Minnesotu, NY Rangers, Atlantu a Pittsburgh. V minulém ročníku ale přišel o 43 startů v základní fázi, letos jich bude zřejmě šedesát šest. Ke 405 kanadským bodům dlouhou žádný nepřibyde.
„Odmítáte si připustit stejné pocity, jaké jsem měl v lednu. Nechcete se cítit stejně, ale cítíte se tak. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ říká Dupuis. „Dostává se nám ale ohromné podpory ode všech kolem. Je neuvěřitelné, co se tady v poslední době stalo, ale máme tu skvělé lékaře. Kdyby mě dr. Vyas neposlal ke specialistům, nevím, jak by to se mnou teď vypadalo.“
Loni v září našli krevní sraženinu brankáři Tomáši Vokounovi, český reprezentant kvůli tomu vynechal celou sezónu. V lednu 2014 vyřadila Krise Letanga na tři měsíce ze hry mrtvice. Obránce Olli Määttä je dva týdny po operaci zhoubného nádoru ze štítné žlázy.
„Bylo velmi důležité, že u Pascala byla sraženina objevena tak brzo. Mohlo se stát, že by ho ohrožovala  na životě,“ oddechne si pittsburghský klubový lékař Dharmesh Vyas. „Pascal se při braní přípravků na ředění krve může zúčastňovat prakticky jakékoliv aktivity kromě kontaktních sportů.“
Tam ovšem bude Tučňákům chybět nejvíc. „Podívejte se na jeho statistiky a na to, co dokázal pro klub. Především však na to, jak se chová v kabině. Je to lídr, který  inspiruje ostatní, neustále hýří energií,“ říká o členovi druhé formace Penguins trenér Mike Johnston. „Potřebujeme, aby vystoupili další a zaujali jeho roli jak hráče, tak lídra.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -