- Reklama -

Dvacetiletý Teräväinen fascinuje energií i klidem seveřana

- Reklama -

Šest a půl minuty scházelo Chicagu od toho, aby se loučilo s fb-chicagoprvním duelem finále porážkou. V takové chvíli se obvykle sází na zkušené hráče. V podstatě se jen čekalo, který z veteránů zrovna vlétne na led. Místo toho naskočil mladý Teuvo Teräväinen. A pár minut před koncem vyrovnal!
Dvacetiletý Fin přitom ani nehrál ve všech zápasech letošního play off. V prvním finále odehrál jen necelých dvanáct minut. Trenéři Hawks někdy dělají šílené věci, aby zvrátili nepříznivý vývoj, tohle byla jedna z těch nejšílenějších.
Lightning mají být tím mladým a nezkušeným týmem. Blackhawks mají těžit ze své zkušenosti. Místo toho pošlou v klíčový moment na led naprosto nezkušeného hráče a on vstřelí po třiapadesáti minutách úvodní gól hostů. Šlo o Teräväinenovu první střelu mezi tyče.


Bude vás zajímat:


Chicago se drželo v útočeném pásu a předávalo si kotouč, až se dostal k Finovi. Teräväinen se nerozpakoval a z vrcholu levého kruhu vypálil. Plachtící puk k překvapení zkoprnělé haly prošel až do sítě.
„První věc, která mě po vstřelené brance napadla, byla: ‚A sakra! Po utkání budu muset mluvit s novináři,´“ žertoval Teräväinen.
Velkou zásluhu na jeho trefě měl spoluhráč Marcus Krüger, který clonil Benu Bishopovi. Brankář Lightning měl zakrytý výhled a kotouč vůbec neviděl.
„Máme skvělý tým, hodně zkušený,“ konstatoval spokojený benjamínek mužstva. „Pokud jde o mě, jako mladého kluka tady, snažím se přinést nějakou energii.“
Teräväinen je nositelem energie, přitom sám emocemi neplýtvá. Někdy se zdá, že je nedává najevo vůbec. „Je tak klidný, že vypadá, že mu ani netluče srdce,“ smál se Marián Hossa. „Skutečný chladný Fin.“
Jinak ale mladého spoluhráče hlavně chválil. „Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů, co jsem viděl. Sleduji ho každý den,“ zdůraznil slovenský veterán. „Přišel do týmu, v němž je hodně šikovných hráčů. Moc prostoru by tedy nedostal, a proto ho vedení klubu raději poslalo na farmu, kde mohl hrát hodně minut. Evidentně se to vyplatilo. Teď hraje sebevědomě. Roste každým zápasem.“
Kdyby se Chicago neprobralo, dovezla by Tampa těsný náskok 1:0 nejspíš až do šedesáté minuty. Mistrovská teč Alexe Killorna z 5. minuty byla nádherná, ale také trochu náhodná. „V první třetině dali trochu šťastný gól,“ komentoval trefu Teräväinen. „Pak jsme se vrátili do utkání. Měli jsme to jen udělat už v první třetině…“
Parádní puk z Teräväinenovy hole nadchnul také trenéra domácích. „Ten gól měl oči,“ ocenil Jon Cooper.
Dvacetiletý Fin si svou třetí trefu v letošním play off užil a těší se na další zápasy. Sil má podle vlastních slov dost. „Cítil jsem se čerstvý. Samozřejmě jsem mladý, takže bych měl být svěží. Měli jsme taky pár dnů volna. Startuje nová série, cítím se výborně,“ dodal rodák z Helsinek.

Foto: Icon Sportswire
Třetí branka Teuva Teräväinena v letošním play off NHL

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -