- Reklama -

Dynamic Duo. Makar a MacKinnon přepisují rekordy play-off

- Reklama -

Tyhle dva jim může závidět celá liga. Dvouhlavá zbraň M+M v dresu s lavinou drtí soupeře a přepisuje rekordní zápisy play-off. Cale Makar a Nathan MacKinnon byli i včera klíčovými postavami Avs při výhře 4:1 nad Dallasem. Výtečným výkonem je doplnil i Michael Hutchinson v brance. Colorado srovnalo stav série na 3:3 a vynutilo si tak rozhodující sedmý zápas.
Fanda NHL
Jednadvacetiletý bek včera stanovil nový rekord NHL v počtu bodů obránce-nováčka během jednoho play-off. Ten má aktuálně hodnotu 15 bodů (4+11). Makar si včera připsal vítězný gól, když ve druhé třetině otáčel skóre na 2:1 pro Avalanche.
Když ve čtvrtém utkání série vyrobil za vlastní brankou školáckou chybu a „namazal“ soupeři na snadný gól, mnozí ho kritizovali. Spoluhráči ani trenéři mu ale nic nevyčítali. „Shit happens,“ zněla jejich odpověď. „Je to nejlepší bek v lize,“ odbyl novináře ráznou odpovědí právě MacKinnon.
Fanshop týmu
Makarova odpověď na ledě? Duely číslo pět a šest byly z jeho strany možná nejlepší v dosavadním průběhu play-off. Včera odehrál přes pětadvacet minut a na ledě dominoval. Nejen, že si připsal vítězný gól a stanovil rekord NHL, on si také počínal výtečně ve vlastním pásmu. S kolegou Gravesem zablokovali deset střel soupeřů, rozdali pár hitů, hráli obětavě a chytře. „Sledujeme kompletního, elitního obránce,“ prohlásil analytik TSN Craig Button. A zdaleka tím nemyslel jen Makarovu úžasnou produktivitu.


Vážný kandidát na letošní Calder Trophy včera překonal ještě jeden rekord – celkový počet bodů obránce se statutem nováčka v play-off. V součtu s loňskem, kdy naskočil do rozjeté vyřazovací části v sérii proti Calgary, má Makar na kontě už 21 bodů v play-off, přičemž mu stále náleží označení „rookie“. Dosavadním držitelem tohoto rekordu byl Chris Chelios s dvaceti body.
Nathan MacKinnon zase zakulatil svůj bodový součet po pouhých 14 zápasech na 25 bodů. Tak rychle se na pětadvacet bodů v play-off dostal naposledy v roce 1993 jistý Wayne Gretzky
„The Great One“ dokázal hned dvakrát (1983, 1985) za úvodních 14 zápasů play-off nasbírat neskutečných 36 bodů. I pětadvacet bodů po čtrnácti zápasech je ale fantastické číslo. Klubový rekord Avs v play-off drží od roku 1996 Joe Sakic s 34 body.
Jen dva hráči v historii ligy (ze všech, kteří odehráli v play-off alespoň 35 utkání) mají vyšší průměr bodů na zápas než MacKinnon (1,38) – Wayne Gretzky (1,84) a Mario Lemieux (1,61). To je vskutku vybraná společnost!


Už teď má MacKinnon na kontě více bodů než loňský vítěz produktivity ve vyřazovacích bojích o Stanley Cup. V případě postupu přes Dallas přitom může mít před sebou ještě dvě celé série. Kam až jeho bodový součet může dosáhnout? I na čele této statistiky je Gretzky, rekordní zápis má hodnotu 47 bodů. Pokud by Avs došli do finále, může ho „MacK“ ohrozit?
Jisté je, že coloradské duo M+M prožívá historické play-off. Bude jejich jízda pokračovat i po sedmém utkání s Dallasem?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -