- Reklama -

Edmonton slaví postup do druhého kola. Byla to pekelná série, říká trenér McLellan

- Reklama -

Trenér Todd McLellan si mohl těžko vysnít lepší scénář prvního kola play off NHL. Nejenže s Edmontonem postoupil, ještě to zvládl proti svému bývalému týmu a poslední hřebík do rakve San Jose zatloukl se svými svěřenci na ledě Sharks. Edmonton v sobotu vyhrál svou první sérii v play off po jedenácti letech.
Oilers sice nasbírali v základní části o čtyři body víc než Žraloci, hráči San Jose ale loni postoupili až do finále. Vyhrál tři série, byli kousek od Stanley Cupu. V sérii byli favoritem. McLellanova znalost bývalých svěřenců nakonec mohla být důležitá. Jakmile si současný kouč Edmontonu potřásl se soupeřem po sérii rukou, vydal se mezi své současné hráče slavit.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jeho tým překonal těžkou porážku 0:7 ve čtvrté zápase. V pátém přehrál San Jose doma 4:3 v prodloužení. K šestému se znovu vracel do arény, kterou nazval McLellan nepřátelskou. Hráči slíbili dát do hry všechno a svůj slib splnili. Rozhodly dvě chyby, které dokázali hosté z brejků potrestat. V závěru pečetil gólem do prázdné brány skóre na 3:1 svým čtvrtým bodem v sérii Connor McDavid.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Několik hráčů dalo do utkání opravdu všechno, protože nebyli zcela ve své kůži. Oscar Klefborn proseděl třetí třetinu na střídačce s ručníkem přes hlavu. Od prvního střídání měl silné bolesti žaludku. „Klef se dostal do bodu, kdy už prostě nemohl hrát,“ vysvětloval McLellan. „Zvládl dvě třetiny. Nebyl jediný, kdo měl trable. Leon Draisaitl bojoval s nějakou virózou.“
Důležitým okamžikem série byl čtvrtý zápas. Pro Edmonton to byla lekce, ze které se jeho hráči poučili. „Byli jsme možná trochu uspokojení vedením 2:1,“ řekl McDavid. „Z té porážky 0:7 jsme se poučili. Dali jsme jim šanci otevřít dvířka a jejich velcí chlapi okamžitě získali sebevědomí. My se dokázali vrátit. Naštěstí nás nevystrašili.“
„V průběhu roku bylo několik bodů, kdy jsme si museli něco dokázat.“ pokračoval Zack Kassian. „Sami sobě, abychom si věřili. Zásadní okamžiky jsou, kdy můžete buď padnout, nebo vyrůst. Myslím, že jsme hodně vyrostli. Zápas číslo šest byl takovým okamžikem.

Byla to zvláštní série už proto, že McDavid nepatřil k hlavním tahounům. V šesti utkáních zaznamenal jen 4 body (2+2). Vystoupili jiní hráči, kteří dokázali hlavní hvězdu nahradit. „Sledujeme, jak nám ten tým roste před očima. Byli jsme pod tlakem, už abychom se dostali do play off,“ řekl trenér Oilers, který nainstaloval do mužstva nový herní systém založený na odpovědnosti.
„Vyžadovalo to práci, učení, trénink, spoustu bolesti. Nerodilo se to snadno. Naučili jsme se, jak obtížné je dotáhnout zápas, jak náročné je obrátit vedení soupeře. Nebudu vám lhát. Bylo to pekelná série, hodně napjatých okamžiků v posledních minutách. Chyby, jako když jsme hráli v šesti lidech, protože jsme byli až moc nažhavení,“ poukázal na kritický moment z posledního duelu.
Nervy si užil také trenér San Jose. „Kdybyste mi řekli před sérií, že udržíme na uzdě McDavida, budeme lepší se speciálními formacemi, asi bych viděl naše šance docela dobře,“ řekl Pete DeBoer. „Byly tam zápasy o jeden gól. Asi nejvíc bolí porážka 1:0 ze třetího zápasu, to bylo zlomový moment série. A pak pátý zápas v Edmontonu, kdy jsme ještě dvě minuty před koncem vedli.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -