- Reklama -

Eliáš zaokrouhloval, Hemskému prach nevlhne

- Reklama -

Tisíc bodů, 600 asistencí. Jen hranici 400 branek v NHL se včera Patriku Eliášovi nepodařilo překonat. Nechybělo ale mnoho, v utkání New Jersey s Buffalem jednou síť rozvlnil, takže k pokoření kulaté gólové mety schází českému útočníkovi poslední krůček (více v samostatném článku).
Ďáblové porazili Šavle 4:1, Eliášův příspěvek měl podobu úvodní branky a dvou nahrávek. Asistenci u vítězné trefy Jordina Tootooa si připsal Marek Židlický. Eliáš je po spoluhráči Jaromíru Jágrovi teprve druhým Čechem, který hranici tisíce bodů pokořil.
Aleš Hemský je teprve těsně za polovinou cesty, ale v poslední době své statistiky rozmnožuje skoro pravidelně. Během devíti dnů se trefil už potřetí, minule zaznamenal alespoň asistenci. Dallasu ale včera trefa pardubického odchovance ze 26. minuty nepomohla (video: gól Aleše Hemského). V tu chvíli jen korigovala výsledek z utkání s Columbusem na 1:3, na každé straně poté padlo ještě po jedné brance.
Hvězdy srazil z nebe jejich bývalý hráč Kevin Connauton, jenž se od listopadového příchodu k Blue Jackets prostřednictvím waiver listu trefil už pošesté. Spolehnout se nemohly ani na své přesilovkové formace, které pětkrát vyšly naprázdno. Nebodoval ani druhý muž statistik Tyler Seguin.
Stejně se (ne)vedlo Jakubu Voráčkovi ve Philadelphii, ten si ale dopřál gólovou radost alespoň při samostatných nájezdech. Utkání s Ottawou do nich dospělo za stavu 1:1, který v krátkém sledu za sebou nastavili ve třetí třetině Mike Hoffman s Waynem Simmondsem. Druhý jmenovaný v páté sérii nájezdů určil i vítěze duelu elegantní forhendovou kličkou.
Flyers vyhráli trestná střílení poprvé z posledních jedenácti pokusů, v téhle bilanci je započítána i druhá polovina minulé sezóny (naposledy uspěli 30. prosince 2013). Ze šestého místa Metropolitní divize sice ztrácejí na postup osm bodů, ale včera zahájili sérii třinácti utkání, z nichž deset odehrají před vlastními fanoušky.
Zaváhání mužů v čele kanadského bodování využil Tyler Johnson z Tampy Bay. V úterním souboji o vedení ve Východní konferenci dvakrát potrestal nedisciplinovanost montrealských hokejistů, připsal si už osmý bod z posledních čtyř startů a poskočil na třetí místo produktivity. Na obě branky mu nahrávali Ondřej Palát s Nikitou Kučerovem, Tomáši Plekancovi na druhé straně započetli asistenci.
Lightning vyhráli 4:2, všechny své góly dali v prostředním dějství. Utnuli tím šestizápasovou vítěznou šňůru Habs. Kanadský tým navíc letos premiérově padl v utkání, v němž skóroval jako první.
Bluesmanům nic podobného včera nehrozilo. I kdyby snad Brian Elliott pustil některou z 23 střel Kojotů (jako že nepustil), David Backes by se postaral o úpravu na druhé straně výsledkové tabule. Jeden, dva, tři, čtyři – děláme čárky za každý jeho gól. Výkon o to pozoruhodnější, že šlo o čistý zápis, tedy neručený nikým jiným. Třicetiletý centr vměstnal své branky do rozmezí 27. a 44. minuty.
Na tři mu nahrál T.J. Oshie, jenž kamarádovi předpověděl hattrick poté, co ho sám dosáhl v předchozím zápase. Stejně jako minule bodoval Dmitrij Jaškin, když po Smithově chybné rozehrávce dorazil v osmé minutě střelu českého útočníka Paul Stastny. Arizona čeká na domácí výhru nad Blues už skoro čtyři roky.
Elliottově shutoutu se nedostalo patřičné pozornosti, to nula v podání Semjona Varlamova do noci přímo září. Brankář Colorada totiž musel v Chicagu předvést 54 zákroků, aby potřetí v sezóně udržel čisté konto. Jeho spoluhráčům naopak stačilo 77 sekund, aby se dostali do vedení 2:0, na kterém už se nic nezměnilo. Nathan MacKinnon otevřel skóre a na druhý gól nahrál Maximu Talbotovi.
Ačkoliv Jestřáby před úvodním buly dělilo od divizního soupeře dvanáct bodů, potvrdilo se, že na Avalanche neumějí zahrát. V minulé sezóně je čtyřikrát výrazně přestříleli (pravda, ne tak výrazně jako včera), přesto ze vzájemných duelů nevytěžili ani bod.
Radim Vrbata, který  měl oživit druhou formaci Canucks, do zápasu s NY Islanders nakonec kvůli chřipce vůbec nezasáhl, trápící se Nick Bonino přesto našel ztracenou střeleckou mušku. Po delší době se trefil i Vrbatův „náhradník“ Linden Vey, poprvé od října 2013 obránce Ryan Stanton, takže Vancouveru vůbec nemuselo vadit, že naprázdno vyšla jejich elitní formace.
Tři zásahy do černého stačily, protože Ostrované rozsvítili červenou žárovku pouze dvakrát. Nevyužili tím možnosti posunout se do čela Metropolitní divize před odpočívající Pittsburgh.
Centrální divizi vévodí Nashville, s Carolinou se ale v úterý potrápil. Mike Fisher v 51. minutě vyrovnával na 2:2, Roman Josi o pět minut později poslechl trenéra Laviolettea a napřáhl na vrcholu kruhu k vítězné ráně. Predators letos doma ztratili jen pět bodů z 36 možných.
Hurikány dostal do vedení v 18. minutě při přesilovce kapitán Eric Staal svým 300. gólem v NHL. V poslední minutě při střele Jeffa Skinnera zazvonila tyč. Hokejisté z Raleigh zůstávají druhým nejhorším týmem soutěže.
Předstihnout je mohl i Edmonton, s Detroitem ale doplatil na nedisciplinovanost v závěru. V 56. minutě srovnával Jordan Eberle svou druhou brankou na 2:2, jenže poté vyfasoval Ben Pouliot dvojitý trest za bodnutí a speciální formace Red Wings udeřila. Na rozdílový gól nabil Pavlu Dacjukovi Justin Abdelkader (1+2), v pokračující přesilovce mířil do prázdné klece ještě Glendening. Olejáře nespasilo ani sedmatřicet zákroků Viktora Fastha.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -